Det er nemlig straffbart etter norsk lov å frakte mennesker som ikke har gyldige reisedokumenter over grensen – selv om de er asylsøkere og selv om de melder seg for politiet for registrering, understreker Østfold politidistrikt.

– Å frakte mennesker over grensen uten gyldige reisedokumenter, regnes derfor som menneskesmugling. Dermed blir saken anmeldt og må etterforskes som en straffbar handling, sier politiadvokat John Ø. Skarpeid.

De som av god vilje ønsker å hjelpe flyktninger å ta seg inn i landet «gjør situasjonen enda verre», framholder han overfor NTB. Når hjelperne kommer under etterforskning, får personen de hjelper status som vitne og får dermed en enda større belastning.

– Når folk involverer seg i dette, er de med på å gjøre asylsøkerne til en del av politiets etterforskning, sier han.

Fire siktet natt til torsdag

Advarselen kommer etter at fire norske statsborgere ble anmeldt for menneskesmugling natt til torsdag. De satt i to biler som plukket opp syriske flyktninger i Sverige og kjørte dem over grensen. De blir nå etterforsket for å avklare om det lå et økonomisk motiv bak hjelpen.

– Vi kjørte bevisst gjennom tollen fordi vi ikke hadde noe å skjule. Vi har bare plukket opp haikere, vi. Nå er vi plutselig anmeldt for menneskesmugling, sier en av de siktede, en 26 år gammel kvinne fra Oslo til Dagbladet.

Politiet fester lit til forklaringen om at de fire fikk vite via Facebook at det sto en gruppe flyktninger på Nordby og frøs, og at de derfor dro for å hente dem. De bor i Norge og er ikke pågrepet.

I år er det opprettet 35 slike menneskesmuglingssaker, 21 av dem i Østfold. Politiet må etterforske alle saker for kunne finne de «reelle» sakene, ifølge Skarpeid.

Går over grensen

Kort tid etter at politiadvokaten gikk ut med advarselen torsdag ettermiddag, postet operasjonssentralen i Østfold en melding på Twitter om at fire syriske flyktninger kom gående over den gamle Svinesundsbrua. Skarpeid vil ikke ha noen mening om de fire representerer en trend, der hjelpere kjører flyktninger til grensen, og at flyktningene tar den siste etappen på egen hånd.

– Men vi har ikke akkurat sett noen «folkevandring». Dessuten kommer jo de aller fleste hit med buss og andre offentlige kommunikasjonsmidler, sier han.

Natt til torsdag ble også tre personer pågrepet og mistenkt for menneskesmugling på Øresundsbroen. Tidligere denne uka ble fjorten personer pågrepet i Malmö, mistenkt for å ha hjulpet flyktninger som ikke vil søke asyl i Danmark med å komme seg ut av landet.