I perioden 2010 til 2014 falt produksjonen av storfekjøtt med mellom 5 og 12 prosent i Nord-Norge, på Vestlandet, i Trøndelag og i Rogaland. Også produksjonen av kumelk og sauekjøtt går ned i de fleste landsdelene i Norge – bortsett fra på Østlandet, der produksjonen øker, melder NRK.

– Det vi kan risikere, er at det kun er de aller største gårdene som kommer til å overleve, sier Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsmann Knut Storberget. Han mener det må satses mer på mindre gårder.

– Vi er i ferd med å nå en grense. Vi må satse mer på de små og mellomstore gårdene og sørge for at kuene går mer på beite, selv om det betyr at kuene melker mindre. Store effektive enheter fører til at kulturlandskaper gror igjen, sier Storberget.

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) mener det er mulig å få opp produksjonen av sau og storfe både på Vestlandet og i Nord-Norge.

– Det ligger enorme ressurser i norsk utmark. Og det er helt åpenbart at for eksempel Vestlandet med sine store utmarksressurser kan øke sin andel av produksjonen av lammekjøtt, sier Dale.

Tallene kommer fram i en Brennpunkt-dokumentar som vises på NRK tirsdag kveld.