Denne uken starter forhandlingene med Arbeiderpartiet og SV for å få historiens største statlige flyttesjau i havn. Foreløpige sonderinger tyder på at det er duket for at Arbeidstilsynet havner i Trondheim, og at sju andre tilsyn også flyttes ut av Oslo.

- Jeg føler en grunnleggende trygghet for at saken går i havn etter forhandlinger i Stortinget, sier Norman til Adresseavisen.

Men ett punkt er han ikke villig til å fire en millimeter på, nemlig tilsynenes uavhengighet.

- Vi kan ikke ofre uavhengigheten, og for oss er det en nær sammenheng mellom flyttingen og tilsynenes uavhengighet. Det er en fordel med tanke på at de skal arbeide uavhengig av politikere og lobbygrupper at de ikke ligger i Oslo.

Oslo-myter

Han er oppgitt over at flyttingen av en brøkdel av landets tilsyn skaper Oslo-opprør og betegnes som ren distriktspolitikk.

- Det er skapt en myte om at alt viktig skjer i Oslo, og at det man driver med rundt om i distriktene bare er litt høsting av naturen og annet småtteri. Oslo bærer ikke resten av Norge på ryggen. En ting er at vi må skille mellom det som er distriktspolitikk og det som er bidrag til regional utvikling. Men det er et like viktig poeng at det er dumt av staten å ikke trekke på den kompetansen man har rundt om i landet.

Mange politikere og flere partier har i årevis snakket varmt om å legge stalige arbeidsplasser til andre steder enn i Oslo. Men det har blitt med snakket, og Norman er fornøyd med at Bondevikregjeringen nå ser ut til å lykkes med å gjøre det i praksis. - Jeg tror at pakkeaspektet er en viktig forklaring på at det er mulig å få det til nå. Vi har gjennomgått spørsmålene om organisering og lokalisering under ett, og ikke hatt en ensidig fokusering på lokalisering. De som skal flyttes, er tilsyn som ut fra sin karakter gjerne kan ligge andre steder enn i Oslo. Og vi har valgt steder som har kompetanse de aktuelle tilsynene har bruk for. Det ville for eksempel vært meningsløst å legge Arbeidstilsynet il Bergen eller Tromsø. Det skal til Trondheim av hensyn til hva som finnes av kompetanse. Derfor er det også lettere å få gjennom flyttingen, mener Norman.

Stortingsrepresentant Olemic Thommessen, som er Høyres ansvarlige for forhandlingene i Stortinget, håper det han karakteriserer som motvillighet fra Arbeiderpartiets og SVs side forsvinner når forhandlingene nå blir reelle.

Motvillighet i Ap og SV

- Mange har snakket om å gjennomføre dette lenge. Vi trenger de menneskelige ressursene som finnes rundt om i landet, og vi kan ikke se bort fra de spesielle kompetansemiljøene, for eksempel i Trondheim. Vi er nå i ferd med å gjøre et stort grep med tanke på hvordan det offentlige og private Norge skal utnytte arbeidskraftressursene bedre, sier han.