Det var i NRK Nyhetsmorgen torsdag at nestlederen i Fremskrittspartiet kom med til dels kraftige utfall mot Kristelig Folkeparti.

- Kristelig Folkeparti har et enormt ansvar for at flere titalls mennesker, unge mennesker, født og oppvokst i Norge, som reiser ut og slutter seg til terrororganisasjoner, driver med krigshandlinger og massakrerer barn og kvinner der ute. Dette er det Kristelig Folkeparti som har ønsket, og resultatet ser vi i dag, sa Per Sandberg.

Uttalelsene har høstet kraftige reaksjoner fra både KrF og andre politiske partier. Nå beklager Sandberg det han sa.

«Gikk litt varmt»

- Jeg har full forståelse for at KrF reagerer på uttalelsene mine på NRKs Nyhetsmorgen. Jeg har heller ikke problemer med å si at det gikk litt varmt i dag tidlig. Og, jeg kan enkelt beklage dette overfor KrF.  KrF har ikke ansvar for fremmedkrigernes groteske handlinger, sier han i en pressemelding.

Pressemeldingen ble sendt til en rekke medier, inkludert Adresseavisen, fra Frps stortingsgruppe torsdag ettermiddag.

Bakgrunnen for uttalelsene til NRK Nyhetsmorgen var et intervju Sandberg gjorde med Klassekampen. Der uttalte han at de andre politiske partiene har «lukket øynene for den voldelige islamske ideologien». NRK ba ham utdype.

- Resultatet vi har fått av de andre partienes fremelsking av det multikulturelle fellesskapet, det kulturelle fellesskapet, det fargerike fellesskapet som har vært et motto fra de andre partiene i 15 år. I dag ser vi resultatet, sa Sandberg med henvisning til København-terroren.

- Skyldes politiske valg

I pressemeldingen fra Frp torsdag gjentar Sandberg to ganger at «det gikk litt varmt».

- Når retorikken til Frp får ansvaret mener jeg mange snur ryggen til utfordringene vi står overfor. Innvandrings- og integreringsdebatten er altfor viktig til at vi kan la den handle om ord og begreper. Dagens utfordringer skyldes politiske valg, skriver han, og fortsetter:

- At unge mennesker lever i frykt for tvangsekteskap eller kjønnslemlestelse i Norge, skyldes ikke retorikk, men at vi ikke har lykkes med integreringspolitikken. Manglende inkludering, store drop outs og økende utenforskap er ikke retoriske problemstillinger, men viktige samfunnsutfordringer.

Tidligere i dag uttalte Sandberg til NTB at han ikke angret uttalelsene til NRK, men nå beklager han altså i en pressemelding.

«Grovt overtramp»

Flere politikere rakk å reagere kraftig på Sandbergs argumentasjon. Kommunalråd Geirmund Lykke (KrF) la ut en melding på Facebook hvor han krevde en beklagelse fra Siv Jensen.

Overfor adressa.no utdypet han:

- Sandberg gjør et grovt overtramp. Det er helt urimelig at han gir KrF ansvaret. Det ble sagt på en kald og løgnaktig måte. Han vet nøyaktig hvor anstrengt forholdet mellom Frp og KrF er allerede, så bakgrunnen for å kaste denne bomben akkurat nå, det skjønner jeg ikke, sa Lykke.

Han mente det var nødvendig at Sandbergs sjef Siv Jensen kom på banen for å avklare om utspillet var noe Frp som helhet sto bak, eller om det var et soloutspill.

Viste til 22. juli

Også fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) reagerte kraftig. «Med tanke på terror fryser jeg på ryggen av Sandbergs ressonnementer. Vi har hørt dem før», skrev han på Facebook, og fulgte opp i kommentarfeltet:

- De fleste av oss er fortsatt våkne etter den terrorer som vekket oss for fem år siden.

Da han møtte motbør fra fylkespolitiker Morten Ellefsen (Frp), svarte Sandvik følgende:

- Har du hørt dette før, Morten, eller gjør 10-prosent-grensa på meningsmålingene noe med hukommelsen? «Framelskingen av det multikulturelle samfunnet har slått feil. De andre partiene vil videreføre gårsdagens politikk, med de resultatene de medfører. Deres fargerike fellesskap og multikulturelle forsøk har spilt fallitt, sier Frp-nestlederen til avisen».

Krf og Venstre er regjeringens støttepartier. Torsdag ettermiddag uttalte både statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen at det var klokt av Sandberg å beklage.

«Klok beslutning»

Til NTB sier statsminister Erna Solberg at det «var klokt av Per Sandberg å beklage uttalelser som gir Krf skylda for at unge innvandrere slutter seg til terrorgrupper».

Også Siv Jensen beklaget uttalelsene like etter 16.30 torsdag:

- Per Sandberg har nå beklaget sine uttalelser ovenfor KrF. Det mener jeg var en klok beslutning, uttalelsene i dag tidlig gikk for langt, skriver Jensen.

- KrF og Venstre er regjeringens samarbeidspartier, jeg er opptatt av å dyrke det positive i det samarbeidet, legger hun til.