Den omkomne mannen var fastboende i Longyearbyen. Han ble bragt inn til sykehuset i Longyearbyen i livløs tilstand. Gjenoppliving ble forsøkt uten hell, og mannen ble erklært død på sykehuset, opplyser Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN).

Tilstanden til ett av de to alvorlig skadde barna i snøskredet som traff Longyearbyen lørdag formiddag,  er endret til kritisk, opplyser Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

Snøskredfaren er fortsatt stor etter at skredet gikk fra Sukkertoppen i 11-tiden lørdag formiddag. Skredet rammet ti spisshus i Longyearbyen.

Ni pasienter på sykehus

Universitetssykehuset i Nord-Norge opplyser lørdag ettermiddag at ni pasienter er lagt inn på sykehus. Det dreier seg om fire barn og fem voksne. To av barna skal være alvorlig skadet, opplyser sykehuset. For alle de øvrige er det snakk om lettere skader.

Fem pasienter, inkludert de to alvorlig skadde små barna, flys til Tromsø, melder NTB.

Flys til Tromsø

De fem blir fløyet til Tromsø med ambulansefly, opplyser administrerende direktør ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, Tor Ingebrigtsen til NTB.

– Det jobbes intenst ved UNN Longyearbyen med å behandle de skadde. Vi står klar i Tromsø til å ta imot pasientene som etter planen skal transporteres fortløpende lørdag kveld, sier Ingebrigtsen.

Han sier at tre ambulansefly med operasjons- og intensivbehandlingssystem er sendt til Longyearbyen, og at teamene lørdag ettermiddag jobbet med det hardest skadde barnet.

UNN har sendt personell fra Tromsø for å bistå på lokalsykehuset. Ingen er formelt savnet.

Folk på Svalbard ble tidligere i dag bedt om å ta med spade for å delta i redningsarbeidet.

SE VIDEO FRA REDNINGSARBEIDET HER

Nybyen evakuert

Lørdag ettermiddag blir hele Nybyen i Longyearbyen evakuert, i tillegg til det gamle sykehuset og husrekka som ligger i fjellsiden der raset gikk, opplyser Sysselmannen.

Nybyen ligger for seg selv øverst oppe i dalen, under bratte fjellsider. I de gamle arbeiderbrakkene er det i dag to hoteller og boliger for studenter ved Universitetssenteret på Svalbard (UNIS).

Mange av studentene er trolig hjemme på juleferie, og hotellene er normalt stengt om vinteren.

Statsminister Erna Solberg (H) berømmer hjelpeinnsatsen fra frivillige og organiserte etter skredet på Svalbard lørdag.

– Det er forferdelige bilder. Samtidig har jeg lyst til å berømme hjelpeapparatet som er satt i gang under ledelse av Sysselmannen. Det er et godt organisert hjelpearbeid, og mange som deltar i det på Svalbard. Det har blitt mobilisert raskt, sier Erna Solberg til NTB lørdag ettermiddag.

- En slagmark

Svalbardposten karakteriserer rasområdet for en slagmark.

- Det er fullstendig kaos i Longyearbyen. Husene står hulter til bulter , og er flyttet som legoklosser, og biler ligger i en bunt. Det er rett og slett mayhem, sier  journalist Christopher Engås i Svalbardposten.

Omlag 100 personer deltar ifølge Svalbardposten i redningsarbeidet. Både Røde Kors og Norsk Folkehjelp har sendt redningsmannskaper fra Tromsø for å delta i arbeidet.