Dette kan føre til endret status for noen av artene i forhold til dagens status.

– Ny kunnskap om arter, vil bli vektlagt. Men vi står midt opp i arbeidet med den nye lista, og jeg kan ikke si noe nå om i hvilken grad det vil bli endret status for arter, sier direktør i Artsdatabanken Ivar Myklebust.

Forrige uke forelå resultatet av et stort kartleggingsprosjekt som Norsk Ornitologisk Forening (NOF) har hatt om hubro. Rapporten konkluderer med at nedgangen i hubrobestanden ikke er så dramatisk som tidligere antatt, og at kriteriene for å være "sterkt truet" ikke er til stede. NOF mener det vil være mer korrekt at hubroens status derfor endres til "sårbar".

Honnør til NOF

– Jeg vil gi honnør til NOF for at de bidrar til ny kunnskap om arter. Det trenger samfunnet og forvaltningen for å kunne planlegge slik at arter skal overleve over tid, sier Myklebust.

Arbeidet med å revidere Norsk rødliste for arter er nå i gang. Jobben gjøres av noen av de fremste ekspertene Norge har innen hver artsgruppe. Den nye rødlista lanseres senhøsten 2015.

I revideringen skal ca. 100 eksperter gjøre rødlistevurderinger av vel 21 000 av de 42 000 artene vi kjenner fra Norge.

–Disse gruppene skal levere sine foreløpige vurderinger i februar neste år. Deretter blir det en periode med offentlige innsyn frem til mai. Da vil forskere, organisasjoner og privatpersoner kunne komme med sine innspill. Etter det vil prosessen bli lukket, til vi lanserer ny rødliste ut på høsten 2015, sier Myklebust.

Vil ha innspill

Han understreker at Artsdatabanken svært gjerne vil ha innspill i innsynsperioden neste år.

– I en del tilfeller kan personer som ikke er medlem av ekspertkomiteene sitte med kunnskap som er relevant for vurderingene komiteene utfører. Artsdatabanken oppfordrer derfor alle som har spesiell kompetanse på enkelte arter om å dele kunnskapen sin med ekspertkomiteene, sier Myklebust.