I alt fem syklister var innblandet i ulykken, som skjedde ved krysset mellom E16 og fylkesvei 176 like vest for flyplassen på Gardermoen lørdag ettermiddag. Én av syklistene, 22 år gamle Petter Omsland Nikolaisen, omkom. En annen ble lettere skadd. De tre siste kom uskadd fra hendelsen.

Ulykken skjedde i forbindelse med en forbikjøring, opplyser lensmann Bjørn Hoff i Nannestad og Gjerdrum.

– Så langt vi kan se, har denne bilen kjørt forbi en annen bil og krysset to sperrelinjer. Den kjørte da inn i sykkelgruppen, som kom i motgående kjørefelt, og hadde et ganske direkte treff med én av syklistene, sier lensmannen til NTB.

Fulgte etter

Bilføreren kjørte deretter fra stedet uten å stoppe.

– Kameratene gjorde en fabelaktig innsats på åstedet og satte i gang livreddende førstehjelp. Samtidig var det et vitne samt en av syklistene som fulgte etter bilen for å se hvor den kjørte, slik at politiet kunne pågripe vedkommende kort tid senere, sier Hoff.

Selve pågripelsen var udramatisk, forteller han.

Bilføreren fortsatte mot sitt eget hjem etter påkjørselen, men lensmannen ønsker ikke å opplyse hvor langt han kom. Vedkommende er en mann i 40-årene fra Nannestad.

– Han er fra vår kommune. Det er ikke en såkalt kjenning av politiet, men vi vet hvem det er, sier Hoff.

Siktet for uaktsomt drap

Ifølge lensmannen bekreftet promilletesten politiets mistanke om at bilføreren var beruset. Det ble lørdag tatt utvidet blodprøve av mannen for å slå dette fast.

Mannen er nå siktet for uaktsomt drap og uaktsom kjøring. Han skulle etter planen avhøres søndag ettermiddag.

– Jeg har snakket med min klient i dag, men siden han ikke er avhørt ennå, ønsker jeg ikke å si noe om hvordan han forholder seg til saken, sa mannens forsvarer, advokat Andreas Ihlebæk, til NTB før avhøret.

Hoff opplyser at politiet først mandag vil ta stilling til om mannen skal framstilles for varetektsfengsling.

Gode vitnebeskrivelser

Ifølge lensmannen ble det gitt flere gode vitneforklaringer til politiet på stedet etter ulykken.

– Det gjør at vi har dannet oss et klart bilde av hva som skjedde, sier han.

Politiet valgte søndag ettermiddag å gå ut med identiteten til syklisten som omkom, 22 år gamle Petter Omsland Nikolaisen. Han var fra Drøbak og studerte ved Universitetet i Oslo. Det var hans familie som ønsket å gå ut med navnet, opplyser Hoff.

Også de andre syklistene i gruppen var i 20-årene. De var tilknyttet to ulike idrettsforeninger i Oslo-området.