Den 56 år gamle mannen er tiltalt for brudd på helsepersonelloven etter en feiloperasjon i 2019. Rettssaken startet torsdag, men den tiltalte legen møtte ikke opp, skriver NRK.

Fredag ba aktor Hans Olav Røyr om at legen blir dømt til 18 dagers ubetinget fengsel.

– Han hadde manglende forståelse for sin egen faglige begrensning og manglende evne til å bli korrigert, sa aktor i sin sluttprosedyre i Agder tingrett.

56-åringens forsvarer, advokat Carl Henning Leknesund, ba om at hans klient frifinnes.

– Tiltalte har tatt seg vann over hodet, og det får uheldige konsekvenser, sa han blant annet på rettssakens siste dag fredag.

Omtalt som erfaren og flink

Tiltalte arbeidet ved sykehuset i Flekkefjord i flere år uten å ha nødvendige kvalifikasjoner. I retten erkjente den tidligere klinikksjefen ved sykehuset at driftshensyn kan ha ført til at kirurger opererte for mye, kompetansen deres tatt i betraktning.

Overlege Jan Erik Haaland ved ortopedisk avdeling ved Sørlandet sykehus omtalte tiltalte som en erfaren og flink kirurg som kunne sitt fag, og som gjorde jobben sin på en god og fornuftig måte.

Mediestyrt

På spørsmål fra forsvareren om hva han tenker om at feiloperasjonen er blitt en politisak, svarte han at han mener at saken er mediestyrt, ifølge Fædrelandsvennen.

På spørsmål fra aktor om tiltalte tok risiko, svarte Haaland bekreftende.

– Han tok seg ikke av alt mulig, for det var kjøreregler. Men innenfor sine rammer tok han risiko. Han klarte å fikse mye, sa han.