* Borgarting lagmannsrett avsier frifinnende dom mot Viggo Kristiansen

Riksadvokaten har gitt sitt samtykke til at siste rest av rettsprosessen mot Viggo Kristiansen kan finne sted uten at det avholdes rettsmøte eller andre rettslige forhandlinger. Statsadvokatene som har hatt ansvaret for den fornyede etterforskningen etter at Kristiansens sak ble gjenopptatt, vil nå sende saken til Borgarting lagmannsrett for videre behandling.

– Det vil i tråd med Riksadvokatens beslutning bli nedlagt påstand om frifinnelse for tiltalen post I til III og påstand om straff for de forhold som er avgjort ved Kristiansand tingretts dom, post V til VII, skriver statsadvokatene Andreas Schei og Johan Øverberg i en kort pressemelding.

Tiltalepostene I til III omhandler drapene og voldtektene i Baneheia våren 2000, mens de to andre postene omhandler seksuelle handlinger med en mindreårig jente og plagsom atferd overfor en kvinnelig nabo.

– Lagmannsretten vil gi saken høy prioritet og forutsetter at partene bidrar til at saken får en rask, endelig avgjørelse, sier seniorrådgiver Annicken S. Michaelsen i Borgarting lagmannsrett til NTB.

* Politiet fortsetter etterforskningen mot Jan Helge Andersen

Derimot må Jan Helge Andersen vente desto lenger på å få sin situasjon avklart. Riksadvokat Jørn Maurud bekreftet at etterforskningen mot Andersen fortsetter, men ville ikke antyde hvorvidt han kommer til å be om at saken mot Andersen gjenåpnes. Men skulle han gjøre det, taler det sterkt for at han vil ha ny tiltale mot Andersen.

Fredag konkluderte Maurud med at Andersens forklaring langt på vei mangler troverdighet og ikke samsvarer med det øvrige bevisbildet. Andersen kan synes å ha hatt en annen og mer sentral rolle enn han tidligere har gitt uttrykk for, mener Maurud.

– Samlet sett er Andersens forklaring preget av uriktigheter og manglende troverdighet, konkluderer Maurud.

Andersen tar Mauruds beslutning til etterretning, ifølge forsvareren, advokat Svein Holden.

* Aktørene bak rettsprosessen mot Kristiansen skal granskes

Maurud poengterte under sin pressekonferanse fredag at han forstår at gjenåpningsprosessen – og beslutningen om å frifinne Viggo Kristiansen – etterlater spørsmål som det ønskes svar på, blant annet av de berørte. Kristiansen har på sin side begjært saken sin gjenopptatt sju ganger. Først på sjuende forsøk fikk han medhold.

Det har ført til krav fra Kristiansens støttespillere om at Gjenopptakelseskommisjonen må legges ned, og en anmeldelse mot Agder politidistrikt til Spesialenheten for politisaker fra Kristiansens tidligere forsvarer, advokat Sigurd Klomsæt.

– Når vi får en sak som dette, som treffer rettsstaten så hardt, er det maktpåliggende at vi gjennomgår hele prosessen fullt ut, og snur alle steiner for å finne ut hva som gikk galt, og hvordan vi kan forhindre at noe tilsvarende skjer igjen, sier Maurud.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) bekrefter at hun vil sette ned et uavhengig granskningsutvalg som skal se på alle sider av saken, som hun karakteriserte som «en av de største rettsskandalene i Norge».

* Viggo Kristiansen krever flere titalls millioner i erstatning

Viggo Kristiansen har sonet forvaringsstraff for drap og voldtekt i Baneheia halve livet – stemplet som mannen som tok initiativ til, anførte og presset kameraten sin til voldtekt og drap på to små jenter. Han har fra første stund nektet enhver befatning med saken og handlingene han er dømt for, men har likevel måttet sone nesten hele straffen på 21 års forvaring.

Først etter at Gjenopptakelseskommisjonen konkluderte med at saken skulle gjenopptas, ble han i fjor sommer løslatt.

Nå er det uomstridt at han har krav på et formidabelt beløp i oppreisning og erstatning. Sjødin og hans kollegaer forbereder nå en erstatningssak for retten. Sjødin vektlegger – i tillegg til den personlige belastningen Kristiansen er blitt utsatt for – at Kristiansen er fratatt muligheten til å skaffe seg en karriere og inntekt gjennom alle disse årene.

– Han har ikke hatt inntekt og skal ha en solid erstatning. Jeg har sagt mer enn 30 millioner. Jeg vil ikke komme med noe tall. Vi har ikke satt oss ned og regnet på hvor mye penger han skal ha. Det skal vi gjøre nå, sier Sjødin til NTB.