Tiltalt. Erling Havnå (bak) og David Toska på tiltalebenken da rettssaken startet for nøyaktig en uke siden. Foto: SCANPIX

47-åringen fra Arendal innrømmer at han hjalp til med å forberede ranet, og sier at han ventet i Sørmarka utenfor Stavanger mens ranet pågikk om morgenen 5. april i fjor.

En noe stotrende Havnå konsentrerte seg stort sett om seg selv og David Toska i sin forklaring i dag. Han hevder for eksempel at han ikke vet hvem som kjørte bilen han satt i da ranerne stakk videre fra Sørmarka etter å ha satt fyr på de opprinnelige ransbilene.

Alt gikk fort- Nei, jeg så ikke hvem som kjørte. Alt gikk så fort, sa Havnå, som opplyste at ranerne ikke var maskerte etter flukten fra Sørmarka.

Havnå kunne heller ikke si hvor mange det var i bilen han satt i.

- Var det du som kjørte? spurte sorenskriver Bjørnestad.

- Nei, jeg kjørte ikke. Jeg visste ikke hvor vi skulle, for å si det sånn.

Dro til IkeaErling M. Havnå hevder også at han ikke vet hvor flukten gikk, men fortalte i retten at den endte ved et ukjent garasjeanlegg

- Da vi var kommet frem, spurte jeg: Hvor er Ikea? sa Havnå, som ifølge sin egen forklaring tok seg til IKEA på Forus utenfor Stavanger med bil etter at ranerne kom frem til det nevnte garasjeanlegget,

- Jeg kjørte i rundt 15 minutter, sa Havnå, som opplyste at Ikea-turen skulle være et slags alibi for ham.

- Lag en troverdig tur, fikk jeg beskjed om før ranet. Så jeg dro og handlet.

- Hva handlet du? spurte Bjørnestad.

- Forskjellige småting, jeg husker ikke helt. Jeg handlet for rundt 2700 kroner.

Glad i kjøttboller47-åringen, som seriøst understreket at han er veldig glad i Ikeas kjøttboller, fortalte også at han spiste før han kjørte hjem til Arendal.

Men kjøttboller ble det ikke; på Ikes serverte de ikke varm mat så tidlig som klokken 10.20 på formiddagen.

- De serverte ikke kjøttkaker da. Da kommer det kaffe, et horn og flaske Imsdal seilende, sa Havnå i retten.

Brøt sammenErling Havnå ble utsatt for et voldsomt kjør fra statsadvokat Arild Dommernes side. Havnå brast sammen under eksaminasjonen

Havnå blir konfrontert med forskjellige politiforklaringer og kommer stadig tilbake til at han ikke tenkte klart og fikk panikk.

Gang på gang nekter Havnå for å oppgi navn på folk som han har hatt kontakt med både i forbindelse med tiltalen knyttet til ranet av Postens Brevsenter og Nokas.

Havnå har forklart i politiavhør at det var en og samme kontaktmann både i forhold til Nokas og Postens Brevsenter. I dag var han på vikende front i forhold til denne forklaringen.

Da han forklarte om forholdene i fengslet med strenge sikkerhetstiltak følte han seg nærmest psykotisk, og tenkte stadig på sine barn.

Dermed brøt Havnå sammen, og etter noen sekunder senere og fortsatte sin foklaring.

- Lille hjernen minI retten forklarte Havnå at han angrer på alt han tidligere har forklart til politiet i avhør.

- Jeg angrer på at jeg sa noe i det hele tatt, jeg skulle holdt kjeft helt frem til i dag, sa 47-åringen fra Arendal i retten i dag.

I ettermiddag ble han kjørt hardt av aktor i NOKAS-saken, statsadvokat Arild Dommersnes. Han ville vite hvorfor Havnås forklaringer nå spriker på flere punkter i forhold til tidligere.

- Jeg gjorde så godt jeg kunne med den enkle, lille hjernen min, svarte Havnå.