David Toska tok betenkningstid.

Retten dømte ikke Toska til forvaring fordi den mener at en tidsbestemt straff for ham på 19 års fengsel vil beskytte samfunnet i tilstrekkelig grad.

- Ikke gjentakelsesfare

For at David Toska skal kunne dømmes til forvaring må det foreligge en kvalifisert gjentakelsesfare. Under betydelig tvil har Stavanger tingrett kommet til at det ikke foreligger en slik gjentakelsesfare for Toska.

Dommer Helge Bjørnestad pekte i retten på at Toska tidligere er dømt seks ganger, men at ingen av de fem rettskraftige dommene har vært forvaringsverdige. Bjørnestad henvendte seg direkte til de tiltate og brukte du-form i rettssalen.

Havnå: - Sleggemannen

Kjell Alrich Schumann, Metkel Betew, Ridvan Halimi og Thomas Thendrup ble dømt til forvaring.

Schumann anket både over skyldspørsmålet og bevisførselen.

- Jeg anker dommen på stedet, sa Betew da Bjørnestad var ferdig med sin begrunnelse.

Også Halimi og Thomas Thendrup anket dommen på stedet.

Erling Havnå, som har erkjent straffskyld for tiltalen om grovt ran, men ikke for den såkalte dødsfølgen, ble dømt til 17 års fengsel. Aktors påstand var 21 års fengsel.

Retten mener at Havnå var sleggemannen under NOKAS-ranet. Havnå har i retten benektet å ha vært med på selve ranet, men har forklart at han sto vakt ved fluktbilene i Sørmarka. Stavanger tingrett fester ikke lit til denne forklaringen.

Retten peker på at Havnå i retten har torpedert sine egne forklaringer, både om sin rolle i Nokas-ranet og i ranet av Postens Brevsenter. Retten mener at det er bevist utover enhver rimelig tvil at Havnå var den såkalte sleggemannen som var inne i tellesentralen under Nokas-ranet.

Ranet av Norsk Kontantservice 5. april 2004 er norgeshistoriens største ranssak. Den er også mest omtalt av alle norske rettssaker i historien, med 40.000 artikler på papir og nett, ifølge Retriever Norge.

Fire fikk oppreisning

Kun fire av dem som var på jobb i Norsk Kontantservice ransdagen, ble tilkjent oppreisning. Sorenskriver Helge Bjørnestad åpner imidlertid for at flere kan få oppreisning i en sivil sak.

Bjørnestad viste til at straffeloven åpner for at retten fatter en slik beslutning når den oppfatter det som en stor ulempe å ta stilling til oppreisningsspørsmålet. Når fire av de ansatte likevel fikk oppreisning, 80 000 kroner hver, har det sammenheng med at de fire oppholdt seg i tellesentralen da ranet skjedde.

475 000 kr. til enken

Familien til den avdøde Arne Sigve Klungland ble også tilkjent penger. Enken etter Klungland fikk til sammen 475 000 kroner i forsørgererstatning og oppreisning. Klunglands sønn og datter ble tilkjent 150 000 kroner hver.

Politibetjent Erik Håland ble også tilkjent oppreisning, på 80 000 kroner.

De 13 som sto tiltalt er samlet dømt til å betale over 51 millioner kroner i erstatning til If Skadeforsikring og 50 000 kroner til Norsk Kontantservice.

I tillegg ble Erling Havnå dømt til å betale oppreisningserstatning til fire ansatte etter ranet av Postens Brevsenter 27. oktober 2003. Hver av dem ble tilkjent 80 000 kroner. Havnå må også betale Posten Norge 644 450 kroner i erstatning.

Slik lød dommen:

David Aleksander Toska (30) – 19 års fengsel.

Kjell Alrich Schumann (39) – Forvaring i 16 år, med en minstetid på 10 år.

Metkel Negassie Betew (27) – 16 års forvaring.

Thomas Thendrup (35) – Forvaring i 16 år, med en minstetid på 10 år.

Ridvan Halimi (26) – Forvaring i 16 år, med en minstetid på ti år.

Erling Havnå (48) – 17 års fengsel.

Ikmet Kodzadziku (25) – 15 år fengsel.

Lars-Erik Andersen (29) – 15 års fengsel.

Alf Henrik Christensen (43) – 13 års fengsel.

Dan Pettersen (30) – 15 års fengsel.

Johnny Thendrup (41) – 13 års fengsel.

William Pettersen (57) – 6 års fengsel.

Thomas Oscar Ingebrigtsen (27) – 4 års fengsel.

De tiltalte var godt skjermet da de ankom. Foto: SCANPIX
David Toska fikk sin dom opplest først. Foto: SCANPIX