Finansmannen Christer Tromsdal tok selv kontakt med politiet da han ble bedt av en kjent torpedo om å hvitvaske penger etter ranet. Han ble da rekruttert som politiagent. Tromsdal tok oppdraget uten trening.

Dette gikk fram av NRKs Brennpunkt-program som ble stanset av tingretten i Oslo tirsdag, men vist onsdag kveld.

Skjult kameraVia skjult kamera har Brennpunkt filmet møter mellom Tromsdal og torpedoen. Dette skjedde etter at Tromsdal hadde tatt kontakt med NRK.

Programmet avdekker at politiet forsøkte å lure fram ransutbyttet gjennom et fiktivt hvitvaskingsopplegg der utbyttet skulle smugles ut av landet.

Men ranerne krevde at prosjektet skulle prøvekjøres, og politiet klarte aldri å fremskaffe de tre millionene som skulle smugles ut av landet i første omgang.

Til slutt mistet torpedoen, som var Tromsdals kontakt inn mot NOKAS-miljøet tålmodigheten, og 7. desember ble Tromsdal skutt i kneet.

– En lettelse

I programmet gir Tromsdal uttrykk for lettelse over å bli skutt. Han ønsket nemlig å avslutte oppdraget:

– Det var en ubeskrivelig følelse å bli skutt. Jeg trodde ikke det var sant. Det høres sikkert merkelig ut, men det føltes også som en lettelse, jeg skjønte at jeg kanskje kom ut av det, sa Tromsdal i programmet.

Han fortalte også at han sa ja til opplegget fra politiet fordi de lovte å øve press på Økokrim for å få dem til å frafalle en tiltale mot Tromsdal. Det skjedde imidlertid ikke.