Det begynte allerede under pressekonferansen til riksadvokat Jørgen Sigurd Maurud fredag ettermiddag. Der kunngjorde han at Riksadvokaten innstiller på frifinnelse av Viggo Kristiansen i Baneheia-saken, og bekreftet at etterforskningen av Jan Helge Andersen fortsetter videre.

– Denne saken er dypt tragisk for Kristiansen og hele rettsstaten. Jeg vil derfor på vegne av hele påtalemyndigheten beklage den urett som er begått mot ham og hans nærmeste, sa Maurud.

Gjennom hele ettermiddagen ble det holdt pressekonferanser fra ulike hold om frifinnelsen. Kristiansen har sonet 21 år i fengsel for drapene på Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen, og ble løslatt først i juni 2021.

Maurud baserer sin innstilling på frifinnelse blant annet på nye resultater for DNA-funnene som ble gjort for 22 år siden, og det faktum at beviser fra mobilsignaler tyder på at Kristiansen ikke var på gjerningsstedet.

Politidirektøren beklager

Jentenes pårørende var også med i beklagelsen til politidirektør Benedicte Bjørnland.

− På vegne av politiet vil jeg gi en uforbeholden unnskyldning. Til Viggo Kristiansen og til pårørende og etterlatte til Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen. Når politiet gjør feil, skal det være evne og vilje til å lære av feilene. Det er først og fremst et ledelsesansvar, også mitt, sier Bjørnland.

Tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch skriver i en SMS til Dagbladet at han stiller seg bak kollegene.

– Jeg stiller meg selvsagt bak de beklagelser politidirektøren og riksadvokaten har gitt. Dette er en tragedie for mange, også for rettsstaten.

Politimester Kjerstin Askholt i Agder politidistrikt sier hun beklager «dypt og oppriktig».

– Jeg beklager, dypt og oppriktig. Viggo Kristiansen har urettmessig sittet veldig mange år i fengsel, og vi i politiet må bære vår del av ansvaret for det. Avgjørelsen i dag innebærer også at vi ikke nådde målet vårt for etterforskningen; vi har ikke klart å gi de pårørende et endelig svar i den grufulle saken med deres to små jenter som offer, sa politimesteren.

Mehl venter med beklagelse, men vil granske videre

Beklagelsene gikk ikke hele veien til toppen. Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) ønsker ikke å beklage før det kommer en rettskraftig avgjørelse. Det vil først kunne skje når Borgarting lagmannsrett behandler saken. Men hun konstaterte hva konsekvensene kan bli.

– Skulle den rettskraftige avgjørelsen være i tråd med Riksadvokatens vurdering, vil dette være en rettsskandale som mangler sidestykke i Norge. Hvis det blir tilfelle, er det begått en enorm urett mot en enkeltperson, som har fått konsekvenser for mange. Det vil jeg da beklage, sa Mehl.

Hun vil også nedsette et uavhengig utvalg for å granske arbeidet med Baneheia-saken.