Det er ventet mellom 10 000 og 100 000 asylsøkere til Norge neste år. Asylstrømmen kan få store konsekvenser, ifølge innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

– Norge er blant landene i Europa som har tatt imot flest asylsøkere når vi ser antallet opp mot antall innbyggere. Det har gitt oss store utfordringer når det gjelder saksbehandlingen og ikke minst når det gjelder integrering, sa Listhaug da hun presenterte regjeringens forslag til innstramminger i norsk asyl- og innvandringspolitikk på en pressekonferanse tirsdag.

- Voldsomme konsekvenser

Hun poengterte at vi i år har tatt imot rundt tre ganger så mange asylsøkere som året før, og at det neste år er anslått å komme mellom 10 000 og 100 000 asylsøkere over landets grenser.

– Er vi noe i nærheten av det siste tallet, kan det få voldsomme konsekvenser for vårt velferdssamfunn. Derfor er det behov for innstramminger, sa hun.

Fysisk avvises på grensen

Tirsdag setter innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) i gang arbeidet med å stramme inn reglene for å få permanent opphold i Norge.

Som regjeringen er blitt enige med sentrumspartiene om tidligere, skal ikke innvandrere få permanent opphold før etter fem år. I dag er kravet tre år.

Regjeringen foreslår også at Norge skal kunne avvise alle asylsøkere som kommer fra et annet nordisk land, uten å realitetsbehandle en eventuell asylsøknad. Det foreslås at politiet skal kunne bortvise asylsøkere fysisk på grensen i slike tilfeller.

Integreringstest

Departementet sender på høring et forslag om at det i tillegg skal innføres krav om norsk- og samfunnskunnskap, samt krav til selvforsørgelse i tre år før det gis permanent opphold.

– Vi ønsker å innføre nye krav for å få permanent opphold i Norge, fordi vi mener de som kommer til Norge og som vil bo her, må vise stor vilje til faktisk å integrere seg til det norske samfunnet. Vi mener det må få konsekvenser hvis folk ikke vil integrere seg, sier Listhaug til avisen.

De som ønsker permanent opphold, må også bestå en muntlig prøve i norsk.

- En skam

Allerede er det kommet reaksjoner på Regjeringens forslag. Kristelig Folkepartis leder, Knut Arild Hareide, mener at flere forslag er problematiske og vil hemme integreringen, ifølge VG.

SVs Karin Andersen sparer ikke på kruttet. Hun mener at Arbeiderpartiet foruten Venstre og KrF må sette ned foten for Regjeringens lovendringsforslag.

- Det er en skam, og den skammen må også Ap, Venstre og KrF bære om de ikke setter ned foten og stopper Listhaug, som kaster norske verdier på skraphaugen, fortsetter hun.

Bolig og beskyttelsesbehov

Den ferske innvandrings- og integreringsministeren vil i løpet av kort tid fremme en instruks hvor utlendingsmyndighetene blir instruert i å trekke tilbake oppholdstillatelsen dersom det blir fred eller forhold i hjemlandet som gjør at asylsøkere ikke lenger trenger beskyttelse.