David Toska (30) har aldri tidligere forklart seg om hvordan ransutbyttet ble behandlet etter ranet. Etter kraftig press fra sorenskriver Helge Bjørnestad i Stavanger tingrett i går, ga imidlertid 30-åringen etter. Han fortalte at han halvannen uke etter ranet kjørte til Nedre Dalgate og huset ranerne gjemte seg i rett etter flukten fra politiet.- Var det noe som lå der, spurte dommer Bjørnestad.- Ja, det var mye som lå der, men jeg vil ikke si så mye om det, svarte Toska først.- Var bagene med ransutbyttet der, fortsatte dommeren.- Ok, på det tidspunktet var de der ennå, innrømmet Toska etter hvert.Mens det pågikk en intens jakt på ranerne i østlandsområdet, lå altså utbyttet på et loft midt i Stavanger sentrum like ved Norges bank.

Som en zombie

Rett etter ranet 5. april 2004 kjørte David Toska til rekkehuset sitt i Sandnes. Han hevdet i retten at han ennå ikke visste at politimannen Arne Sigve Klungland var drept av AG-3-skudd under Nokas-raidet. Nyheten om drapet fikk han først da han skrudde på ekstra nyhetssendinger på tv. Det gjorde inntrykk.- Jeg var nesten ikke ute av huset på en uke. Jeg satt bare og så på ekstra nyhetssendinger. Jeg var som en zombie. Spiste ikke, sov ikke. Jeg bare eksisterte, forklarte Toska.Etter hvert klarte han ikke å være i Stavanger lenger. To uker etter ranet tok Toska toget til Oslo. Ranspengene ble fraktet etter den 19. april, men Toska ville ikke ut med hvem som var kureren.Ifølge hans egen forklaring gjenforenes han med ransutbyttet noen dager etter at det ble fraktet fra Stavanger.

250 kilo penger

- Jeg fikk pengene i Oslo-regionen. Jeg kan dessverre ikke gå helt nøyaktig inn på hvor jeg var. Jeg tok opphold i et sted der jeg regnet med å kunne være i skjul. Det var så godt som ingen som visste hvor jeg var, sa Toska, som da satt med 15 bager med sedler. Totalvekten var da nærmere 250 kilo.- Det var mye volum og rotete. Derfor tok opptellingen lang tid, fortalte David Toska, og la til at han brukte tre-fire dager på å få oversikten.«Mesterhjernen» fant ut at han satt med 45 millioner kroner i norske sedler og ti millioner kroner i valuta. En halv million kroner var skadet eller ugyldige. Toska satte derfor seg ned og tapet sammen en del av sedlene. Han kastet bare 2000 kroner, som var helt ubrukelige.

Kuleregn

Toska fortalte også at han holdt på å bli truffet av politiets skudd under panikkflukten i bil etter ranet.- Jeg kjente lufttrykket fra skudd ved beina og bak i nakken, sa Toska.Han tok da fram et automatvåpen og skjøt opp i været for å skremme politiet fra å skyte mer.Ranet hadde ikke gått som planlagt. Mennene hadde brukt mye lengre tid på å bryte seg inn i Nokas-bygget enn planlagt og politiet kom også raskere enn de hadde trodd. Det oppsto vill skyting utenfor Norges bank. Toska innrømte i går at han trodde ranerne i den ene fluktbilen, en Saab, døde i kuleregnet.- Vi står og ser, vi er skrekkslagne og stirrer bare på den Saaben. Den humper til, men kjører ikke ordentlig, og da tror vi i alle fall det er ille til med dem i bilen, sa Toska, og fortsatte:- Når bilen kommer nærmere ser jeg en hel haug med kulehull i frontvinduet. Jeg tror da at det er skutt inn i bilen og at de sitter og dør i bilen. I dag vet jeg at det er skutt ut av bilen, forklarte Toska.Da skuddsalvene var stilnet på Domkirkeplassen, satt imidlertid en død politiførstebetjent i forsetet på kommandobilen.

David Toska forklarte seg igår blant annet om ransutbyttet. Foto: Hansen, Alf Ove