- Det er helt normalt å få adferdsproblemer når barn har en vanskelig livssituasjon, sier psykologen.

Adresseavisen omtalte i dag en ADHD-eksplosjon i Norge de åtte siste årene. Nesten 5000 barn og unge får medisiner for hyperaktivitet og konsentrasjonsproblemer i Midt-Norge, viser statistikk fra Reseptregisteret ved Folkehelseinstituttet (FHI). Siden 2004 er antallet ADHD-diagnoser nesten femdoblet blant unge jenter.

Overser familiære kriser

Espen Idås, spesialist i barne- og ungdomspsykologi, mener det åpenbart er en lavere terskel for å få ADHD i dag, og at det er på tide å drøfte om for mange barn overmedisineres for en tilstand de ikke har. Han mener hovedårsaken til ADHD-eksplosjonen er at barns adferd fortolkes altfor raskt.

- Barna får stadig høyere krav til disiplin og struktur på skolen. Når stadig flere barn får diagnosen mener jeg det i for liten grad tas hensyn til andre forhold som kan forklare uroen deres, sier han.

Støtter kritikken

Barnepsykologen får full støtte fra psykolog Reidar Hjermann. Han sier at det utvilsomt er en del barn som har stor nytte av medisinering, men påpeker at traumatiske opplevelser i hjemmet kan gi det samme symptombildet som ADHD.

- Jeg har sett 12-åringer sitte på fanget til moren sin for første gang etter at de fikk ADHD-medisiner, så noen trenger helt klart hjelp til å skru ned den indre motoren. Men vi må ikke tildekke vanskelige livssituasjoner med medisinering, og det er enormt viktig å finne andre måter å følge opp barna på, slik at andre belastninger i barnas liv blir adressert. Et kjennetegn i dagens samfunn er at vi altfor sent bryr oss om de familieære belastningene barna vokser opp med, og vi må aldri gi medisiner for å få barn til å roe seg på skolen, sier Hjermann.

Frykter mer bivirkninger

Barnepsykolog Idås tror også at bivirkningene av ADHD-medisiner kan være underrapportert i Norge.

- Mange sliter med innsovningen, og får sovemedisiner for det. Nedsatt appetitt er også en vanlig bivirkning. Enkelte opplever kroppslig ubehag, og foreldre har fortalt at barna deres mistet gløden og sin opprinnelige identitet etter en stund på medisiner, sier han.

Omsetning på 200 millioner

ADHD betegnes som en nevrologisk forstyrrelsesdiagnose der de viktigste symptomene er uro og vansker med oppmerksomhet. Arv og miljø regnes å være sentrale faktorer for å utvikle sykdommen.

På ti år har omsetningen av ADHD-medisiner økt fra 18 millioner kroner til nesten 200 millioner kroner i Norge.

Har ditt barn fått diagnosen ADHD? Kontakt journalist Sophie Bergersen Moen på sophie.moen@adresseavisen.no.