Ved 22.30-tiden var tallmaterialet fortsatt mangelfullt. I Oslo var rundt 108.500 forhåndsstemmer talt opp, men det forelå ingen prognose som kunne si noe tilnærmet sikkert om sluttresultatet. Høyres tap og MDGs framgang ble imidlertid bekreftet av valgdagsmålingene i TV 2 og VG.

Dersom Ap går inn for en delt modell for å sikre seg flertall med De Grønne, vil Oslo etter alle solemerker få den 41 år gamle Shoaib Sultan som ordfører. Han er utpekt som partiets kandidat og står på fjerdeplass på valglisten.Selv vil han ikke spekulere i ordførerstatus.

– Meningsmålingene viser at støtten finnes der ute, og så gleder vi oss til å se hva resultatet blir. Vi får se hva velgernes dom blir. Jeg vil ikke forskuttere noe, sier Sultan til NTB.

– Jeg håper at vi får inn mange grønne politikere, og tenker at det er det første målet nå – å få inn flest mulig grønne politikere på Rådhuset, sier Sultan videre.

Nedslått Stang

Da det syntes klart at utviklingen ikke gikk Høyres vei, sa Stang seg villig til å forhandle med MDG, til tross for at han før valget sa at De Grønne hørte hjemme på rød side i Oslo-politikken. Senere på kvelden lød han atskillig mer resignert og syntes å avfinne seg med at perioden som ordfører går mot slutten.

– De røde og Miljøpartiet De Grønne ser ut til å få flertall. Da er det helt unaturlig at jeg fortsetter som ordfører. Miljøpartiet De Grønne vil ta ordførerjobben etter forhandlinger med Arbeiderpartiet eller kanskje Ap tar den selv, tilføyer han.

Stang utelukker imidlertid ikke at Høyre kan samarbeide med MDG om fortsatt byrådsmakt. Han er innstilt på forhandlinger, men later ikke til å ha særlig tro på at slike samtaler vil føre fram.

– Når man får et vippeparti som sier at de er blokkuavhengig, så er det naturlig at de snakker sammen. Men min erfaring er at de er på den røde siden. I Oslo har MDG i åtte av ti saker stemt med de røde, sier han.

Mange signaler

Men Rasmus Hansson, MDGs eneste stortingsrepresentant og den ene av partiets to talspersoner, sa seg også villig til å innlede forhandlinger med Høyre. Signalene valgkvelden var flertydige, og mange kom med uttalelser som ikke var helt synkrone.

Ap-kandidat Raymond Johansen ankom valgvaken til stor jubel og sa at han var innstilt på å ta over makten raskt.

– Hvis de borgerlige ikke får flertall, vil jeg ta kontakt med De Grønne, slik at vi kan innlede sonderinger, sa Johansen.

Hvis forhåndsstemmene sammenfaller med den endelige opptellingen, synes det stadig sikrere utover kvelden at det blir regimeskifte i hovedstaden, og at ordfører Fabian Stang og byrådsleder Stian Berger Røsland må gå av. Etter 18 år ved makten må Høyre i så fall gå i opposisjon i bystyret.

Miljøpartiet De Grønne kommer etter alt å dømme på vippen i bystyret. Det betyr at partiet vil kunne bestemme om det er den røde eller blå blokken i bystyret som får den politiske makten

Ikke bestemt seg

MDG har ennå ikke formelt tonet flagg og viser til at det skal forhandles om samarbeid når valgresultatet er endelig klart. De fleste politiske kommentatorer har imidlertid spådd at MDG vil inngå et strategisk samarbeid med de rødgrønne i bystyret og at Ap-kandidat Raymond Johansen blir ny byrådsleder.

– Vi vil samarbeide med dem som bidrar mest til å gjøre Oslo til en av verdens ledende klimabyer, sier MDGs førstekandidat i Oslo, Lan Marie Berg.

Det er teoretisk sett mulig at partiet vil søke støtte fra sak til sak i bystyret, men er likevel sannsynlig at det inngår en samarbeidsavtale som sikrer flertall for Johansen som byrådsleder, og som gjør det mulig for det nye byrådet å få gjennom sitt budsjett.

Dette kan være en avtale som ikke er ulik den Venstre og KrF har inngått med regjeringspartiene Høyre og Frp i rikspolitikken.

Men det er stor usikkerhet i det politiske miljøet i Oslo, ettersom MDG er et parti ulikt alle andre i Norge, og som derfor kan gå inn i politiske prosesser på en helt annen måte enn det som anses «normalt» og forutsigbart.