NTB fikk onsdag slippe inn på det som i dag er en omfattende byggeplass, hvor det nye regjeringskvartalet sakte, men sikkert begynner å ta form. Høyblokka er nå snart helt ferdig restaurert. Den nye D-blokka, hvor Statsministerens kontor (SMK) skal være, er delvis ferdig i sin form og høyde, mens det gjenstår mye arbeid både utvendig og innvending.

– Statusen på byggingen generelt er bra. Vi ligger godt an etter planen og er innenfor kostnadsrammen, sier Statsbygg-sjef Harald Nikolaisen til NTB på toppen av Høyblokka, hvor utsikten er god til hele byggeplassen.

Onsdag ble det klart at Skanska, som har restaurert Høyblokka, får oppdraget med å bygge C-blokka. Bygget skal huse Helse- og omsorgsdepartementet, Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Landbruks- og matdepartementet og Kunnskapsdepartement.

Deler av Y-blokka får nytt liv

Restaureringen og byggingen av det nye regjeringskvartalet er ifølge Statsbygg trolig norgeshistoriens mest omfattende byggeprosjekt på land. Statsbyggs kommunikasjonssjef Pål Weiby anslår at over 650 ansatte ferdes på byggeplassen hver dag. Blant de mange oppgavene som nå gjøres på byggefeltet, er flytting av Picasso-kunstverket «Fiskerne».

Kunstverket ble tatt ned fra fasaden på Y-blokka før den ble revet i 2020 og har siden stått foran Høyblokka på vent. I løpet av neste måned skal kunstverket flyttes til andre siden av Høyblokka hvor den etter hvert vil bli integrert i det nye regjeringskvartalet. Flere deler av Y-blokka får også nytt liv.

– En del av interiøret fra Y-blokka blir med videre. Dører og vinduer blir gjenbrukt i de nye byggene, sier Statsbygg-sjefen.

På byggeplassen står kunstverket nå ved siden av et gapende hull i bakken. Her skal det nye 22. juli senteret bygges. Første spadetak ble tatt i mai, og nå er hele kjelleren ferdig gravd ut. Det nye senteret skal ha et areal på rundt 2000 kvadratmeter.

Flere departementer ennå ikke fordelt

Fra før av er det klart at Statsministerens kontor (SMK) og Utenriksdepartementet skal sitte i D-blokka. Før terrorangrepet 22. juli 2011 holdt SMK til i toppen av Høyblokka, men det er nå blitt plassert i D-blokka.

Finansdepartementet blir værende i G-blokka, mens Justisdepartementet skal flytte tilbake til Høyblokka der de befant seg før terrorangrepet. Nærings- og fiskeridepartementet og Klima- og miljødepartementet blir plassert i A-blokka.

De fem øvrige departementene – Samferdselsdepartementet, Olje- og energidepartementet, Kommunal- og distriktsdepartementet, Kultur- og likestillingsdepartementet og Barne- og familiedepartementet – er ikke fordelt inn i byggene ennå.

Endelig ferdig i 2030

Byggingen av C-blokka er en del av andre byggetrinn, som etter planen starter i 2025. Blokka vil med sine 21.600 kvadratmeter bli regjeringskvartalets nest største bygg etter D-blokka.

Regjeringskvartalet har nå en prislapp på nær 53 milliarder kroner, ifølge regjeringens forslag til statsbudsjett. Kvartalet skal etter planen stå endelig ferdig i 2030.