– For LO har det vært viktig at mye av de økte inntektene skal pløyes tilbake til lokalsamfunnene, og at forslaget ivaretar arbeidsplasser. Regjeringen har nå lyttet til mange av innspillene den har fått, og forslaget bør kunne danne grunnlag for et bredt forlik i Stortinget, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik i en pressemelding.

Siden september i fjor har oppdrettsnæringen ventet på en avklaring rundt grunnrenteskatt på havbruk – også kalt lakseskatt. Tirsdag ble den endelige modellen lagt fram av statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Regjeringen foreslår en effektiv skattesats på 35 prosent, ned fra 40 prosent i høringsforslaget. Skatten gjelder fra 1. januar i år.

LO-lederen understreker videre at grunnrenteskatten er utformet slik at den ikke svekker selskapenes insentiv til å investere.

– Den virksomheten som har vært lønnsom før regjeringens forslag til grunnrenteskatt vil være lønnsom med regjeringens forslag til grunnrenteskatt, sier hun.

LO-lederen peker samtidig på at grunnrenteskatten har solid tradisjon i Norge.

– Den innebærer at de som får ekstra inntekter ved å få bruke våre felles naturressurser, betaler en andel til fellesskapet, i form av en grunnrenteskatt. Dette er et prinsipp vi har gode erfaring med fra både kraftbransjen og olje- og gassnæringen, sier Hessen Følsvik.