En måneds tid etter Nokas-ranet skal David Aleksander Toska (30) og Erling Havnå ha møttes ved en T-banestasjon i Oslo. Oppdragsgiver Toska ville tilby Havnå 800 000 kroner av ransutbyttet for hans innsats, men 47-åringen hadde fått kvaler på grunn av ranets tragiske utgang. Han syntes det var ekle penger.- Jeg sa at får jeg halvparten, så er jeg fornøyd, sa Havnå da han som den første av de 13 Nokas-tiltalte forklarte seg for Stavanger tingrett i går.

- Jeg er skyldig

Havnås forsvarer Astri Aas-Hansen dro fram hans bakgrunn som pasifist da hun fikk ordet i retten.- På hvilket grunnlag nektet du militærtjeneste, ville advokaten vite.- Pasifisme. Jeg jobbet i ungdomsklubb i Arendal, forklarte Havnå.Dette reagerte sorenskriver Helge Bjørnestad på. Han utbrøt derfor: - Men Havnå, du tar imot penger som militærnekter og pasifist etter at det er brukt våpen og en politimann er drept?- Ja, jeg beklager. Jeg ønsket å få noe ut av det, sa Havnå, før han henvendte seg mot retten og utbrøt:- Jeg er skyldig, straff meg. Arendalitten erkjenner delvis straffskyld for Nokas-ranet, og beskrev i går sin rolle på ransdagen 5. april 2004. Havnå plasserte seg selv flere kilometer unna Nokas-bygget på Domkirkeplassen, og omtalte seg som vaktmannen som skulle hindre folk å komme i nærheten av fluktbilene som sto parkert i Sørmarka utenfor Stavanger sentrum. 47-åringen påsto imidlertid at han ikke visste at det skulle gjennomføres et ran denne mandagen.

- Ikke våpen

- David (Toska red.anm.) sa at han holdt kortene tett til brystet. Han nevnte aldri ord som våpen og ran, sa Havnå, og la til at han trodde det dreide seg om et «bankboks-kupp».Havnå beskrev Toska som sin oppdragsgiver før Nokas-ranet. Det første møtet mellom Havnå og «mesterhjernen» skjedde på en utekafé på Lanzarote våren 2003. I januar 2004 fikk Havnå spørsmål om han kunne tenke seg å hjelpe Toska med «et lite kupp» som han planla.- Jeg skulle skaffe verktøy og ordne bil. Det hørtes spennende ut, oppsummerte Havnå.Han hadde en rekke møter med Toska og i mars fikk 30-åringen overta en bil som var leid i Havnås navn.Neste gang de to møttes fikk Havnå spørsmål om han kunne skaffe en kassebil, og om han ville holde vakt når ranslaget skulle ha bilskiftet.- Jeg sa ikke akkurat yabbadabba-doo, ja!, men sa jeg skulle tenke på det.Men slik endte det ifølge Havnås forklaring i retten.Da Havnå møtte David Aleksander Toska i Oslo etter dødsranet skal følgende ordveksling om ranet ha funnet sted:«Helt jævlig, David.»«Ja, enig. Helt for jævlig.»