Stikk i strid med partilederens ønske og vilje, gikk resolusjonskomiteen på Høyres landsmøte fredag kveld inn for å tallfeste forsvarsbudsjettet til 2 prosent av BNP.

Og det fikk de også et stort flertall på landsmøtet med seg på.

Mens Sør-Trøndelag Høyre har stått på partiledelsens linje, valgte Nord-Trøndelag Høyre fredag kveld å trosse sjefen.

- I Nord-Trøndelag Høyre la vi inn et forslag på at vi skulle forplikte oss innen 2024 forplikter oss, sier Nord-Trøndelag Høyres Elin Agdestein. Dette forslaget falt.

- Prosentmål er tull

Foran Høyres landsmøte denne helgen hadde 17 av Høyres 19 fylkeslag levert inn ulike forslag som krever kraftige – og bindende – økninger i forsvarsbevilgningene

11 av fylkeslagene vil binde partiledelsen, og dermed regjeringen, til å tallfeste målet om to prosent av BNP til forsvar.

Men Erna Solberg, som stilte seg bak NATOs mål i 2014, sa fredag morgen at et slikt prosentmål er «tull».

I sin landsmøtetale forsikret hun at Høyre er garantisten for et sterkt forsvar også i fremtiden.

- Men skal vi oppnå dette må vi være villige til både øke ressursene til Forsvaret, og til å prioritere tøft gjennom tiltak om investeringer som gir reell forsvarsevne, sa Solberg – til mer moderat applaus fra salen.

Nato-mål

Forsvarets forskningsinstitutt beregnet i fjor at forsvarsbudsjettet må økes med 17 milliarder kroner årlig for å nå NATOs mål, som regjeringen sluttet seg til på NATO-toppmøtet i 2014.

Det var under NATO-toppmøtet i Wales i 2014 at det ble vedtatt et mål om at allianselandenes forsvarsbudsjett på sikt bør utgjøre minst 2 prosent av landenes BNP.

Stortingsrepresentant Hårek Elvenes fra Akershus var blant dem som argumenterer for 2-prosentmålet. Elvenes understreker at målsettingen ikke er en øvre grense.

– Solberg har isolert sett rett i at det er totalsummen som teller. Men i en situasjon med fall i BNP, er det ikke noe i veien for å holde forsvarsbudsjettet på et høyere nivå enn 2 prosent, sa han.

Partileder Erna Solberg deltok ikke i debatten om resolusjonen fredag kveld. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide tok heller ikke ordet i debatten.

Les politisk redaktør Tone Sofie Aglen om Høyre i Trondheim.

"Reverser forvitring"

Høyres vedtok til slutt at partiet vil:

* Sikre et sterkt og troverdig forsvar tilpasset dagens utfordringsbilde.

* Opprettholde NATO som vår viktigste alliansepartner.

* Øke bevilgningene til Forsvaret med NATOs 2 %-ambisjon som langsiktig mål og opprettholde dagens nivå på minst 20 % investeringsandel, i tråd med beslutninger fra NATO-toppmøtet i Wales i 2014.

* Sikre sterk norsk tilstedeværelse og suverenitetshevdelse i nordområdene og på Svalbard.

* Den sikkerhetspolitiske situasjonen og operative behov må være styrende forutsetninger for Forsvarets organisering.

* Høyres landsmøte forventer at regjeringen leverer en langtidsplan som er tydelig på at nasjonen skal forsvares fra grensa i nord inklusive alle våre havområder.

* Høyres landsmøte forventer at regjeringen leverer en langtidsplan med en finansiering slik at de siste langtidsplaners forvitring reverseres.

Les mer om hijab-forslaget fra Nord-Trøndelag Høyre her.

Hør Adresseavisens kommentatorer på Podkast