Dette går fram av kjennelsen fra Oslo byfogdembete om å stanse Brennpunkt-programmet om politiets etterforskningsmetoder i NOKAS-saken.

Kjennelsen ble offentliggjort mandag, men i anonymisert form, det vil si uten at noen av partene i saken blir navngitt.

InformantI programmet, som handler om jakten på NOKAS-pengene, går det fram at Tromsdal var informant for politiet. Tromsdal hevder at han hadde en avtale med journalist Arve Bartnes om at han ikke kunne offentliggjøre materialet uten at Tromsdal hadde gitt sitt samtykke, eller at Tromsdal hadde avgått ved døden. Om denne avtalen står det i kjennelsen:

«Retten har følgelig ingen konkrete holdepunkter som i tilstrekkelig grad underbygger at A har inngått noen særavtale som gir ham rett til å instruere over bruken av det samlede materialet som befinner seg i journalistens besittelse. Retten kan for øvrig heller ikke se at A på annet stilltiende grunnlag skulle kunne bli hørt med at han alene må ha råderett over informasjoner som han selv har valgt å videreformidle til en journalist».

SikkerhetBrennpunkt-programmet om politiets etterforskningsmetoder i NOKAS-saken ble sendt onsdag i forrige uke. NRK gjorde dette til tross for at namsretten dagen før stoppet visning av programmet.

Av Oslo byfogdembetes kjennelse går det fram at grunnen til at programmet ble stanset var hensynet til Tromsdals sikkerhet.

«Retten finner etter dette å måtte fastsette at TV-programmet «Brennpunkt» – Om politiets etterforskningsmetoder, skal stanses ettersom kringkastingen vil utsette saksøkeren for overhengende livsfare. Retten finner ikke lovmessig grunn til verken å instruere om, ei heller angi, innholdet i et revidert program der saksøkerens identitet ikke kan spores. En slik form for forhåndssensur tilkommer det ikke retten å skulle foreta”, heter det i kjennelsen.

Retten fikk forut for kjennelsen verken se programmet eller ble forelagt noe manus.

OffentligAt kjennelsen nå er offentliggjort begrunnes med at saksøkerens selv, altså Christer Tromsdal, selv valgte å gå aktivt ut i pressen under eget navn.

– Saksøkeren har således avdekket sin egen identitet når han har imøtegått NRKs TV-versjon der kanalen har tatt i bruk navn, lyd og bilder og framstilt saksøkeren som politiinformant i NOKAS-saken, skriver dommer Terje Reinholt Johansen.

Kringkastingsrådet sendte tidligere mandag et brev til Oslo byfogdembete, der rådets leder Kjellbjørg Lunde ber om at kjennelsen offentliggjøres. Rådet skal behandle de etiske sidene av saken på sitt møte 10. november.