Nordlendingen er identisk med mannen som eide boden ved Drammen hvor det ble gjort våpenbeslag. Han eide båten "Gamle Henningsvær", hvor det ble funnet klær fra ranet. Og under båten ble det funnet ytterligere utstyr fra ranet, ifølge påtalemyndigheten.

56-åringen er dømt for spritsmugling. På Bastøy etablerte kan kontakter som gjorde at han senere fikk låne penger av avdøde William Ellingsen for å betale depositum til en leilighet han skulle leie i Svelvik.

Så begynner vennetjenestene. 56-åringen skulle låne ut sin lastebil. Bilen skulle til Stavanger. Underveis fikk Pettersen telefon om feil med girkassa. Han kastet seg rundt og kjørte etter til Stavanger. Det ble aldri nødvendig med noen assistanse fra 56-åringen. Lastebilen manglet bare olje i girkassa.

Resultatet ble en 100 mil lang tur som var forgjeves.

Etter en tid blir 56-åringen bedt om å dra til kaia til Sande Paper Mill i Vestfold. Han skulle hente noen kartonger. Med tape festet til den ene kartongen ligger 10.000 kroner i en konvolutt som honorar. Kartongen revner og ut popper det våpen og ammunisjon.

Pettersen blir urolig, og vil gjerne ha kontakt med oppdragsgiveren som ringte fra en telefon med skjult nummer. Da oppdragsgiveren senere ringer Pettersen, forteller nordlendingen om sin uro over innholdet i kartongene. Selv vil Pettersen helst hive alt på havet.

- Da ble jeg truet med å bli radert ut, fortalte William Pettersen.

Han har vært snill og hjelpsom. I retten har 56-åringen erkjent delvis straffskyld for en tiltalte med to alternativer. Påtalemyndigheten mener at han før ranet gjorde avtale om henting av ransutstyr i Stavanger og senere oppbevarte utstyret. Subsidiært mener påtalemyndigheten at han må dømmes for heleri ,og for å ha slettet spor i saken.

Den tidligere spritsmugleren aksepterer ikke at han deltok i noen forberedelser. Turen til Stavanger kort tid etter ranet var, som han sa i retten, bare en tur for å hjelpe de som hadde leid bilen hans, men som likevel ikke trengte hjelp.