– Det er ingen tvil om at Israel gjør det veldig vanskelig nå. Det er en så total ødeleggelse i det nordlige Gaza at det er vanskelig å se for seg hva man skal flytte tilbake til, sier Eide til NTB etter et møte med arabiske utenriksministre, samt utsendinger fra en rekke nordeuropeiske land.

– Det er ikke bare at bygninger, infrastruktur og vannforsyninger blir ødelagt, til og med veiene blir ødelagt. Sånn sett har det i hvert fall vært en forskyvning sørover.

På pressekonferansen etter møtet sa den palestinske utenriksministeren Riyad al-Maliki at Israels mål er å gjøre Gaza ubeboelig og fordrive palestinerne fra området.

Maliki representerer den palestinske selvstyremyndigheten som har sete på Vestbredden. Han sier etter møtet at de forsøker å forhindre at sult og tørst brukes som våpen i krigen og en fordrivelse av palestinere fra nord til sør og videre til Sinai-ørkenen i Egypt.

Eide sier til NTB at Norge ikke deler inntrykket av at Israel vil «fordrive alle fra Gaza for godt».

– Men det er klart at livsbetingelsene blir så vanskelige at etter hvert kan folk begynne å flytte på egen hånd, og da er det jo ikke lenger nødvendigvis et palestinsk område, sier han.

Det er noe verken Palestina eller de andre arabiske landene ønsker, tilføyer han.

– Gode ideer

Eide var ellers optimistisk etter fredagens møte, som kom i stand på svært kort varsel.

– Alle vil skape fred, og vi har utvekslet flere gode ideer, sa Eide.

I tillegg til Norge og Palestina, deltok Qatar, Saudi-Arabia, Jordan og Tyrkia, samt Organisasjonen for islamsk samarbeid, de nordiske landene og Nederland, Luxembourg og Belgia. Sistnevnte har for tiden formannskapet i EU.

– Vi deler en sterk erkjennelse av den grusomme situasjonen på Gazastripen. Vi ser i tillegg en dramatisk utvikling på Vestbredden, og vi er alle enige om at dette må stanse, sa Eide.

Et viktig tema var hvordan man skal komme videre på veien til en tostatsløsning, ifølge den norske utenriksministeren.

Oslo-avtalen

Møtet ble avholdt i det samme rommet som Oslo-avtalen ble signert i for 30 år siden, noe Jordans utenriksminister gjorde et poeng ut av.

– Spørsmålet er hvorfor vi ikke har klart å komme oss dit hvor Oslo-avtalen peker. Det enkle svaret er at Israel ikke overholdt sine forpliktelser etter avtalen, sa Ayman al-Safadi.

Oslo-avtalen fra 1993 skulle fungere som en overgang til en selvstendig palestinsk stat. Det skjedde ikke, og al-Safadi sier at tvert imot så fortsetter okkupasjonen av palestinske områder.

– I dag var en mulighet til å diskutere hvordan vi kan gjøre det som er rett. Det er å løse konflikten, basert på en tostatsløsning, og å nekte de radikale som sier nei til å definere framtiden vår, sa han.

Videre sa Eide at gruppen også diskuterte at de av dem som ennå ikke har anerkjent Palestina som stat, kanskje må tenke på å gjøre det.

– Dette har vært en nyttig start på en samtale som noen må ha, ramset han opp.

Møtet munnet ikke ut i noen felles erklæring eller avtale, og det var heller ikke hensikten. Møtet artet seg som diskusjoner om veien framover i arbeidet med våpenhvile og fred.

Krever våpenhvile

Saudi-Arabias utenriksminister Faisal bin Farhan al Saud ba om umiddelbar våpenhvile og full humanitær tilgang på Gazastripen. Han har ledet en delegasjon med arabiske utenriksministre som har besøkt en rekke hovedsteder i høst, deriblant Washington og Moskva, i håp om å presse fram en våpenhvile. Det var han som hadde tatt initiativ til et møte i Oslo.

– Det er en økende forståelse om at vi ikke kan snakke om hva som skal komme etterpå, kun for Gaza. Vi må snakke om hva som skal skje med Palestina. Vi vet alle hva som må skje: Det må etableres en palestinsk stat. Vi må finne en vei ut av denne voldsspiralen, sa han.