I varetektsperioden satt den nå forvaringsdømte Metkel Negassie Betew (26) på Tunga. Men ingen av de til sammen fire som har fått forvaringsdom, vil bli plassert i Trondheim fengsel. De blir sendt til Ila landsfengsel.Direktør Asbjørn Roald i Kriminalomsorgen region nord bekrefter at Trondheim fengsel er et høyst aktuell soningssted for en eller to av de domfelte i det brutale Nokas-ranet. De kan komme dit allerede nå, i påvente av ankebehandlingen på nyåret.

Spres rundt i landet

- Vi må gjøre regning med at det blir en viss spredning på hvor de domfelte i denne saken skal sone. Da er alle de store regionfengslene aktuelle, men ikke fengslene i Bodø og Tromsø, sier Roald.Men det er ennå umulig å si hvem som kan være aktuelle for soning på Tunga. Asbjørn Roald understreker at de Nokas-dømte vil bli behandlet som andre langtidsdømte.De forsterkningene som ble gjort i fjor, har ikke noe med Nokas-saken å gjøre. På statsbudsjettet for 2005 ble det satt av ekstra midler til å styrke sikkerheten i de større anstaltene. Myndighetene har tatt på alvor at det kriminelle miljøet hardner til og at fengslene vil få innsatte som har begått svært alvorlig kriminalitet. Rømningsfaren er stor. I Sverige rømte fanger under dramatiske forhold etter å ha tatt gisler.

Unntak for noen

- Hva med forvaringsdømte?- Det er bestemt at Ila landsfengsel skal huse innsatte med forvaringsdommer. Men på Tunga har vi gjort unntak for forvaringsdømte sedelighetsforbrytere som følger et bestemt behandlingsopplegg.Asbjørn Roald tenker på prosjektet til sjefpsykolog Jim Aage Nøttestad med samtaleterapi og kjemisk kastrering. Innsatte med andre typer forvaringsdom er ikke aktuelle for Tunga.Tidligere var Trondheim fengsel et kretsfengsel der innsatte ikke fikk sone straffer på over 18 måneder. Det er det for lengst slutt på. Tunga har i dag flere langtidsdømte.- Men vil de Nokas-dømte bli skjermet fra de øvrige innsatte og få ekstra strenge soningsforhold?- Fengselsfaglig ser vi ikke annerledes på Nokas enn andre saker. På Tunga soner flere kategorier dømte side om side, sier direktør Asbjørn Roald.

Her i Trondheim kan flere av de NOKAS-dømte sone sine dommer. Foto: SCANPIX