Også partilederen i Fremskrittspartiet har fått med seg historien til vesle Elyud (6) i rød selbulue, som druknet i strandkanten på Rhodos. Guttens onkel Yonas Amanuel Issack bor på Hitra. Denne uken måtte han identifisere sin søster og nevø i Athen, før han sendte kistene til hjemlandet Eritrea.

- Som jeg også sa i landsmøtetalen min, det er umulig ikke å bli berørt av de dramatiske bildene og historiene fra Middelhavet, Midtøsten og Nord-Afrika. Det som skjer der nede nå viser hvor viktig det er å hjelpe riktig.

Erna Solberg: - Åhh, hadde han familie på Hitra

- Endte galest mulig

Jensen peker på at ikke alle flykter fra krig og forfølgelse, men at også jakten på et bedre liv kan få en dramatisk høy pris.

-Det er sterkt å se dette bildet og lese historien. Det er en ærlig sak å ønske seg et bedre liv et annet sted, men dette endte galest mulig.  Det Norge må gjøre nå, er å bidra til at det kan leves bedre liv der man er. Gjennom bistand, gjennom utvikling, sier Jensen.

Les også: Sier nei til 10.000 flyktninger

- Må holde hodet kaldt

Hun har beskyldt Arbeiderpartiet og de andre partiene som har vedtatt at de vil hente 10 000 kvoteflyktninger for å gjøre beslutninger basert på følelser.

- På veldig mange politikkområder, også dette, må vi se på helheten og holde hodet kaldt. Vi hjelper uendelig mange flere ved å bruke våre ressurser i nærområdene, fremfor å hente noen få til Norge.

Ikke låst

I sin landsmøtetale gjorde Siv Jensen det klart at hun og Frp sier nei til å hente 10 000 kvoteflyktninger, slik et flertall på Stortinget ønsker. Landsmøtet kommer etter alt å dømme til også å gjøre et vedtak om dette. Men i Frps regjeringsapparat er man nå opptatt at ikke alle dører blir stengt og låst.

- Men det er verdt å merke seg at Siv i talen sin sier nei til å hente 10 000. Hun sa for eksempel ikke nei til å hente flere kvoteflyktninger. Jeg tror mye kan skje mellom partiene i Stortinget i denne saken, sier en av partiets sentrale rådgivere på saksfeltet til Adresseavisen.

Hareide:

Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide syntes historien om lille Elyud og moren Selemawit Amanuel Issack (37) var sterk lesning.

- Selbulua er vel noe vi som er oppvokst her har gått i alle sammen, sier Hareide.

- Middelhavet ligger som et midtpunkt mellom et fattig Afrika, et urolig Midtøsten og et velstående Europa, men selv om det er langt sør for oss viser saken at det har en tilknytning til oss.  Dette er et eksempel på at vi er nødt til å ta ansvar for det vi kan, og hindre den tragedien som nå utspiller seg der, sier Hareide.

- Frp mener man må hjelpe flyktningene der de er?

- Det er riktig det, men her må vi nok gjøre begge deler.

- Taktskifte hos Frp

Hareide roser hitterværingene som har samlet inn over 30 000 kroner for å dekke utgiftene Yonas Amanuel Issack har hatt med å sende kistene fra Athen til Eritrea.

- Det viser Norge på sitt aller beste. Det viser også at selv om det er delte meninger i samfunnet om hva som er riktig å gjøre. Når dette kommer nært på, er både holdninger og handlinger samstemte. Da er det dugnadsånden som preger arbeidet, sier han.

Historien gjorde også sterkt inntrykk på Venstre-topp Trine Skei Grande.

- Jeg tror historier om unger rører oss enda mer, for unger har aldri valgt å være i en slik situasjon. Jeg tror vi skjønner desperasjonen bedre hos en familie som har valgt å reise ut med små barn. Det gir et bilde av den desperate situasjonen mange er i.

Hun ble ikke overrasket over Frps nei til 10 000 syrere.

- Jeg merker meg at det er et taktskifte i Frp at de faktisk sier at de vil hjelpe, og at statsministeren har sagt at hun vil forhandle med partiene i Stortinget. Da får vi tar det derfra, sier Skei Grande.

- Selbulua er vel noe vi som er oppvokst her har gått i alle sammen, sier KrF-leder Knut Arild Hareide om det sterke bildet av lille Elyud som døde under flukten til Europa. Bildet er fra Stortinget i forbindelse med Erna Solbergs redegjørelse om flyktningekrisen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
- Jeg tror vi skjønner desperasjonen bedre hos en familie som har valgt å reise ut med små barn, sier Trine Skei Grande. Foto: NTB Scanpix