Mange hunder sliter med angst og redsel på nyttårsaften. Salget av angstdempende midler øker kraftig før jul og i mellomjula.

Det mest effektive botemidlet er derimot tilvenning.

– Begynn allerede i oktober med en trenings-cd som inneholder rakettlyder, sier hundetrener Turid Buvik ved Trondheim Hundeskole.

Når du går i gang, er det viktig å følge disse rådene:

Ikke skru på for høyt. Prøv deg frem. Målet er ikke at hunden skal reagere, men omvendt.

Blir hunden usikker, ta aldri på vei og trøst, da får den inntrykk av at det faktisk er noe å være redd for. Prøv på nytt.

Belønn hunden når den er rolig. Belønning utløser endorfiner, og det er bra.

Tren utendørs

Du kan også tilvenne hunden på høye lyder utendørs. Start på god avstand fra støyen, og beveg deg gradvis nærmere. Du skal ikke trene frem en reaksjon. Hvis det er vanskelig å tyde om hunden er stresset eller ikke, kan en god pekepinn være å kaste ut en godbit.

– Hvis hunden ikke bryr seg, snuser eller søker, er det et signal på at den er stresset. Da er dere for nærme støyen, sier Buvik.

Også her er det viktig å belønne når rolig, og ikke trøste når den er stresset.

Generelt sett skal små valper unngå for intensiv trening. Vær forsiktig. Frem til hunden er fire år kan den utvikle angst på nyttårsaften, uavhengig av hvor bra det har gått tidligere år.

Har du en hund med senskader etter opplevelser med rakettlyder i fortiden, kan den i verste fall aldri bli kvitt det. Skån hunden ved å reise bort hvis det er mulig på nyttårsaften.

– Luktstoff fungerer

Foruten lydtrenings-cd, finnes det produkter på markedet som skiller ut en diende tispes signalstoff. Stoffet gjør hunden, og spesielt valper, roligere.

Produktet er luktfritt for mennesker, og settes rett i stikkontakten. Det finnes tilsvarende produkter for katter.

– Også her er det viktig å være ute i god tid, tilvenningen med disse produktene bør starte senest på luciadagen, 13. desember, sier veterinær Trond Relling ved Byåsen Dyrehospital.

Ifølge Norsk Kennelklubbs nettsider reagerer bortimot en tredel av hunder i Norge med angst og redsel på nyttårsaften. Det er ikke uvanlig at de forsøker å rømme, og hvert år blir et hundretalls hunder borte over kortere eller lengre tid.

Enkel løsning: Det finnes produkter på markedet som kan gjøre hunden din roligere på nyttårsaften. Noen stikkes i stikkontakten, andre henges rundt hundens hals. Produktene er luktfrie for mennesker. Produktene finnes også for katter. Foto: TERJE SVAAN