Takket være god etterretningsinformasjon kunne politiet vente på grensen da 850 kilo hasj ble forsøkt tatt inn i landet ved Svinesund i november i fjor. Ved 18-tiden på kvelden den 30. november kom den siste og største av to transporter fra Nederland.

En semitrailer med en container på lasteplanet passerte tollstasjonen ved Svinesundsbrua på grønn sone. Et stykke inn i Østfold ble traileren stanset og beordret tilbake til grensestasjonen. Der ble den kjørt gjennom tollvesenets nye skanner, og da ble partiet på 472 kilo hasj funnet skjult i lasten. Tre nederlandske statsborgere ble arrestert.

Mandag må de tre mennene på 27, 37 og 39 år møte i Oslo tingrett, tiltalt for innførsel av hasjen. To av dem skal ha kjørt en følgebil, mens den tredje var sjåfør av traileren. Alle stiller seg uforstående til tiltalen om hasjsmugling.

NOKAS-penger

Politiet tror hasjpartiet helt eller delvis ble finansiert av utbyttet fra NOKAS-ranet i Stavanger nesten sju måneder før beslaget på Svinesund. Da David Toska ble pågrepet i Spania den 5. april i år var han sammen med Danny Bungard. Bungard er en av de siktede i den omfattende hasjsaken. 29-åringen er beskrevet som sentral i flere narkotikasaker de siste årene, og kan ha hatt en rolle som bakmann i innførselen av flere partier narkotika til Norge.

Mens David Toska erkjente deltakelse i NOKAS-ranet og godtok å bli utlevert til Norge, har Danny Bungard nektet å la seg utlevere. Han sitter fremdeles varetektsfengslet i Spania.

– Vi skulle gjerne ha hatt Danny Bungard til å vitne i vår sak. Det er synd for min klient at han fremdeles sitter i Spania, sier advokat Roy Peder Kulblik. Han forsvarer en av de tiltalte nederlenderne.

Separat sak

I alt ble 18 personer pågrepet og siktet i forbindelse med hasjpartiet. Flere av dem har forsvarere som er involvert i den pågående NOKAS-saken i Stavanger tingrett. Av den grunn valgte Riksadvokaten å ta ut separat tiltale mot de tre nederlenderne som sitter varetektsfengslet i Norge.

– Ettersom de tre er nederlandske statsborgere kan vi ikke slippe dem ut av varetekt. Derfor ble det besluttet å ta ut separat sak mot dem, sier statsadvokat Stein Vale til NTB.

Strafferammen for de påtalte forholdene er inntil 15 års fengsel.