Kniv er brukt i 59 av 161 drap begått i Norge de siste fem årene. 2011 var et rekordår der 17 av 34 personer ble ofre for knivdrap. Drapene på Utøya og i Regjeringskvartalet 22. juli er ikke medregnet.

- Før ble de fleste kvalt eller forgiftet. Nå blir flest drept med kniv, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen.

- Bruker kniven i beredskap

Siste halvår har vist en økning fra 17 til 40 anmeldelser av legemsbeskadigelser med kniv og andre stikkvåpen i Oslo politidistrikt. I Nord-Trøndelag politidistrikt har det vært en oppgang fra to til fire tilfeller, mens i Sør-Trøndelag har det vært en nedgang med tre saker mot fire.

Bjørnebekk bemerker at vold med kniv er mest utbredt i kriminelle miljø, og at motivet ofte handler om hevnoppgjør og ære.

- Mange av dem som bærer kniv er ofte i store konflikter med andre kriminelle grupper. De kan være redde for enkeltpersoner, og må bruke kniven i beredskap for å kunne forsvare seg, sier hun.

Voldsforskeren påpeker også at uprovosert knivstikking ofte skjer når en person har opplevd å bli krenket over lang tid.

- Gjerningsmannen kan ha blitt mobbet på skolen uten at noen har fanget det opp. Personen finner ingen annen utvei enn den mest dramatiske, og til slutt eksploderer han emosjonelt, forklarer Bjørnebekk.

Bjørnebekk har tidligere sittet i en arbeidsgruppe i Verdens helseorganisasjon med fokus på vold med spisse gjenstander.

Foreslår kniv uten spiss

De fleste vet hvor farlig en kniv kan være, mener hun.

- De er nok veldig oppmerksomme på hvordan de kan bruke kniven for å utføre mest mulig skade. Dette gjelder spesielt i kriminelle miljøer.

I år er arbeidsgruppen i gang med flere prosjekter som en forlengelse av et forebyggende program de har utarbeidet. Bjørnebekk er ikke lenger delaktig, men har flere tanker om hvordan Norge kan få ned tallene på vold med kniv.

- En mulighet kan være å lage kniver med rund tupp. Utover dette må man jobbe med normer, følelser og det sosiale samspillet til personer som er i faresonen.