Når Norsk Journalistlag i NRK går i streik fra klokka 13 tirsdag, går det utover tilbudet til det norske publikum.

– Det er en risiko for at 17. mai-sendingen vil bli alvorlig preget av dette, sier Olav Nyhus, direktør i NRK med ansvar for juss og personal, til pressen.

Nyhus sa mandag at det er uvisst hva NRK kan tilby publikum ved en eventuell streik. Han ønsker ikke å kommentere hvorvidt streiken kan føre til svarte skjermer.

– Vi vil i løpet av ettermiddagen gå nærmere inn på hvordan dette vil påvirke programtilbudet vårt, sier Nyhus.

Nyhus sier at en løsning kan være å sende repriser av programmer.

– Det er også slik at vi kan sende tidligere produksjoner, så det er en mulighet vi har. Dette er noe vi må vurdere nærmere, sier Nyhus til NRK.

Lokale nyheter går ut

NRK-veteranen Tron Soot-Ryen er streikeleder for de NJ-organiserte hos NRK på Tyholt i Trondheim, og sier rundt 150 ansatte fra forskjellige klubber nå tas ut i streik fra klokken 13.01 tirsdag.

Stort oppmøte: NRK-journalistene på Tyholt samlet seg da streikebeskjeden kom. Foto: Morten Antonsen

Han sier at det aller meste av den journalistiske produksjonen på Tyholt nå vil stanse opp, blant annet magasinprogrammer og lokale nyhetssendinger.

- Lokale nyhetssendinger vil gå ut, men hvis uorganiserte er satt opp på enkelte vakter, så kan det dukke opp sendinger av og til, sier Soot-Ryen til Adresseavisen.

Han sier også at de to som egentlig skal ha radiosendingen på 17. mai er tatt ut i streik, men kan på stående fot ikke si hvordan streiken vil påvirke tv-dekningen av 17. mai fra Tyholt.

De streikende vil samles på plenen utenfor Tyholt klokken 13 for et appellmøte. Soot-Ryen tror streiken kan bli langvarig.

- Ja, det kan den. Man forhandlet lenge på overtid, og det betyr at man har forsøkt så godt man kunne å finne en løsning, sier han.

Alle NJ-organiserte på Tyholt kom ut av huset for å høre appellen til Soot-Ryen. Streikelederen hadde med ropert for å få ut budskapet.

- Nå skal vi vise at vi har vilje til å slåss for de kravene vi synes er rettferdige, sier Soot-Ryen.

Første streikevakt: Disse tok første øka. Fra venstre: Aleksander Båtnes, Amund Aune Nilsen, Bent Lindsetmo og Are Sende Osen. Foto: Morten Antonsen

Elleve i nord

Johannes Børstad er klubbleder og streikeleder for de NJ-organiserte hos NRK på Steinkjer og i Namsos, og sier at henholdsvis ni og to ansatte tas ut i streik ved de to kontorene.

Han sier at det bare er igjen 3-4 ansatte som ikke er i streik, og sier det dermed får stor innvirkning på den journalistiske produksjonen.

Regionredaktør Sigrid Gjellan leder NRK Trøndelag, og hun bekrefter at det ikke vil bli noen lokale sendinger under streiken. Hun henviser ellers til kringkastingssjef Thor-Gjermund Eriksen og Olav Nyhus.

Lønnsforskjeller

– Det har ikke vært reelle forhandlinger. Vi opplever at NRK ikke har rikket seg en tomme gjennom meklingen. NRK misbruker frontfagsmodellen, og bruker den som en absolutt grense, i et forsøk på å kneble de frie forhandlingene, sier Richard Aune, leder i Norsk Journalistlag i NRK, etter intense forsøk på å finne løsninger hos Riksmekleren.

– Dette er et forhandlingsklima vi ikke kan godta. NRK sender dermed 1700 journalister ut i streik, tilføyer Aune.

– Lønnsforskjellene mellom oss og andre store mediehus må reduseres. Vi skal ikke nå dem igjen på lønn, men synes ikke vi bør tjene 110 000 kroner mindre. Det har vi ikke blitt møtt på, sier han til NTB.

Ingen produksjon

– Når 1 700 produsenter, journalister etc. går ut i streik, så stopper produksjonen i NRK. Vi legger til grunn at NRK forholder seg til spillereglene i arbeidslivet, og da får det konsekvenser, sier han.

NRKJ hadde tre krav, sier han: Forsikring om kompetanse i tråd med NRKs fremtidig behov, det har vi ikke fått.

Han sier de også ba om rettigheter knyttet til tilkallingsvikarer med lik behandling når det gjelder lønn, men ikke fikk gjennomslag.

Stor avstand

NJs valg om å streike kommer etter det forhandlingsleder Richard Aune beskriver som store avstander mellom partene. NJ oppgir at de ikke fikk gjennom sine krav om likebehandling av tilkallingsvikarer, og at arbeidsgiver tar ansvar for oppdatering av kompetanse av NRK-ansatte.

Det ble oppnådd enighet mellom Spekter og LO stat. Dermed blir ikke sistnevntes 614 medlemmer tatt ut i streik.