De streikende har torsdag sittet vakt hos salongene i Olavskvartalet og Dronningens gate.

- Vi har fått mye positiv respons fra kunder som sier at de støtter oss, sier streikeleder Janne Ottersen Fraas.

Skuffet

Fagforbundet har tatt ut i alt 33 frisører fra elleve salonger. I tillegg til i Trondheim, streiker også frisører i Kristiansand.

- Vi er sinte og skuffet. Frisøryrket er kvinnedominert, og man kan få inntrykk av at arbeidsgiverne ikke helt skjønner at vi snakker om profesjonelle yrkesutøvere med høy kompetanse. Folk lever av jobben sin, og det er slett ingen lek, sier forhandlingsleder Stein Guldbrandsen i Fagforbundet.

- Vi var villige til å godta meklerens skisse, men motparten viste ingen vilje til å møte oss på en seriøs måte og takket nei til den framlagte skissen. Arbeidsgiver har møtt oss med en kald skulder, og presset dermed fram en konflikt, sier Guldbrandsen.

Mange velger å slutte

Kravet fra Fagforbundet var en heving av minstelønnen på minst det samme som frontfaget. Fagforbundet krevde et oppgjør som reduserte noe av dette lønnsgapet, men partene greide ikke å bli enige om dette. Fagforbundet krevde også et tillegg for ubekvem arbeidstid på lørdager fra kl.13.00.

- Det er viktig å få til noe med grunnlønnen. Det gir en helt annen trygghet enn provisjoner. De fleste frisører går på provisjon, noe som er risikabelt. Allerede i dag ser vi at mange velger å slutte som frisør etter bare kort tid i yrket. Noe av forklaringen på det er nok at yrket er krevende, men det er heller ingen tvil om at det lave lønnsnivået virker demotiverende. Skal vi sikre rekruttering og en framtid for dyktige fagfolk må lønnsnivået økes, sier Guldbrandsen.

Krevende kamp

Guldbrandsen oppfordrer alle LO-medlemmer til å støtte de streikende.

- La håret gro under frisørstreiken. Mange frisører er uorganiserte, og derfor er det ekstra krevende å ta en kamp i denne bransjen. Modige medlemmer i Fagforbundet stiller opp i en kamp mot en særdeles vanskelig arbeidsgiverside. Det er viktig at Fagforbundets medlemmer og alle andre LO-medlemmer stiller opp og hjelper til med å stå streikevakt og ellers hjelper til på annen måte, sier Stein Guldbrandsen i Fagforbundet.

Streiken vil fortsette frem til partene blir enige om en avtale.

- Vi håper at streiken vil ramme såpass at dem vi forhandler med reagerer. Frem til det skjer vil det blant annet bli mye vanskeligere for kundene som ringer inn å få time, sier Fraas.

Streikeleder Janne Ottersen Fraas håper på bedre lønnsvilkår for frisørene. Foto: Privat