– Nullutslipp er helt uforenlig med fortsatt investering i fossilt brensel, heter det i ekspertrapporten, som er bestilt av FNs generalsekretær António Guterres.

Også selskaper som investerer i prosjekter som fører til avskoging, må droppe påstanden om at de jobber for nullutslipp, fastslår ekspertene.

Rapporten skal bidra til en grensedragning mellom det som er ekte miljø- og klimainnsats, og det som omtales som såkalt grønnvasking, det vil si at det framstår som klimavennlig uten å være det.

– Juks og bedrag

– Å bruke falske løfter om nettoutslipp for å skjule massive utvidelser innen fossil energi, er forkastelig. Det er åpenbart bedrag, sa FNs generalsekretær António Guterres da rapporten ble lansert under klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh tirsdag.

– Dette giftige forsøket på å skjule det man gjør, kan dytte verden utfor klimastupet. Jukset må stanse, la han til.

Greenpeace mener rapporten bør være en vekker for Equinor.

– Dette er en marsjordre til Equinor fra FN om å stanse alle nye fossilprosjekter. Oljefelt som Wisting må kastes på historiens skraphaug, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge, i en epost til NTB.

– En vekker

– Dette må bli en vekker for Equinor, Norges største klimaforurenser, legger han til og ber Støre-regjeringen bruke makten som eier til å få Equinor på rett vei mot 1,5-gradersmålet.

– Første skritt må være å avlyse Wisting-planene, og så må det følges opp med stans i videre oljeleting, sier Pleym.

Rapporten inneholder et stort antall anbefalinger til selskaper, byer og regioner om hvordan de kan gjøre en reell innsats for å kutte utslippene.

Ifølge Guterres må de innen ett år oppdatere klimaløftene sine slik at de er i tråd med ekspertenes anbefalinger.