– Meningen med politikk er å få til resultater, åpnet AP-leder Jonas Gahr Støre, da han onsdag presenterte avtalen om at Norge skal ta imot 8 000 kvoteflyktninger fra Syria.

Tidligere på dagen ble Arbeiderpartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre og Miljøpartiet De Grønne enige om hvordan Norge skal øke innsatsen i forbindelse med den humanitære katastrofen i Syria og områdene rundt.

De seks partiene har altså kommet fram til at Norge skal ta imot 8.000 kvoteflyktninger fra Syria de neste tre årene. Årets kvote økes fra 1500 til 2000. De neste to årene skal 3000 ekstra kvoteflyktninger fra det krigsherjede landet tas imot.

– Hvis andre land i vår situasjon legger seg på samme linje, har FN kommet langt i å nå sitt mål. Dette er et signal fra Norge.

Mer penger

Norge øker også bevilgningene til hjelpearbeid i nærområdene. I år skal det totalt bevilges 1,25 milliarder kroner, et beløp som økes til 1,5 milliarder kroner i 2016.

På vegne av Stortinget inviterer Støre kommunene til dugnad og gir dem en gulrot i form av 50 millioner i ekstrabevilgninger. I tillegg kommer 30 millioner kroner via Husbanken.

– Vi inviterer også kommunene til å samarbeide med frivilligheten, med organisasjoner, idretten og kirken for å trappe opp antallet flyktningguider.

– Et langt løp

Støre sier avtalen også innebærer jevnlige evalueringer av situasjonen, både her hjemme og i Syria og nærområdene.

– Vi skal ha evalueringer i forbindelse med statsbudsjettet for 2017 og 2018. Det siste er på den andre siden av et valg, sier Støre og legger til at avtalen innebærer «et ganske langt løp».

Fremskrittspartiet og SV brøt på ulike tidspunkter forhandlingene og er dermed ikke med på avtalen som ble presentert på Stortinget onsdag ettermiddag.

Minus to

Frp trakk seg allerede i forrige uke fra forhandlingene. SV varslet ved onsdag formiddag at også de er ute av forliket.

- Avstanden mellom løftene som er gitt, og det som ser ut til å bli resultatet er for stor. Derfor trakk vi oss fra forhandlingene, sier partileder Audun Lysbakken.

Henter 8000

Resten av stortingsflertallet, anført av Arbeiderpartiet, er imidlertid enige om en avtale. Utgangspunktet var løftene om å hente 10 000 syriske flyktninger i år og neste år.

Høyre og Frp sa nei til dette.

* Men etter det Adresseavisen forstår har Høyre og opposisjonen landet på at det skal hentes til sammen 8000 flyktninger.

* Disse skal hentes over de tre neste årene, slik Adresseavisen beskrev for to uker siden.

* Årets kvote med syriske flyktninger økes med 500. Det bekrefter kilder overfor Adresseavisen nå i formiddag.

Avklaring i dag

Etter det Adreseavisen får opplyst falt de siste detaljene på plass nå i formiddag. Det er planen at utgiftene for å øke årets kvote med flyktninger i det store og hele skal taes i forbindelse med revidert budsjett og da fra bistandsbudsjettet.

Den interne budsjettendringen for dette kan komme på omlag en kvart milliard kroner.

Det er også på det rene at staten må ta en enda større andel av kostandene kommunene har med å bosette og integrerere.

* Kommunene skal få økt sine tilskudd for å gjørde det lettere å bosette.

* Norge skal bruke 200 millioner kroner ekstra i nærområdene over de neste årene.

Etter planen skal en helhetlig avtale dette legges frem for partienes stortingsgruppe klokken 15.00 i ettermiddag – og at avtalen blir offentliggjort i en pressekonferanse klokken 16.00 i ettermiddag.

Trusler om samarbeid

Regjeringspartner Frp frykter at stortingsflertallet nå skal komme med et Syria-vedtak partiet ikke kan «leve med».

- Hvis mitt landsstyre sier at dette er så uansvarlig, at dette kan ikke Fremskrittspartiet være med på å administrere, så er det et klart signal til regjeringen. Da må vi ta dissens, stille kabinettsspørsmål, det er mange løsninger på dette. Men alt avhenger av hva og hvilket vedtak Arbeiderpartiet presser gjennom i Stortinget, sa partiets nestleder Per Sandberg på Politisk kvarter i morges.

Inntrykket av at nestlederen i Frp med dette hadde truet med kabinettspørsmål ble av partiets rådgivere iherdig dysset ned utiver formiddagen.

Sandbergs utspill fikk likefult Venstres Trine Skei Grande til å erklære at hun og Venstre klare til å rykke inn i regjeringskvartalet.

AVTALE: Høyres parlamentariske leder Trond Helleland, uten regjeringspartner Frp ved sin side, landet onsdag formiddag avtalen om de syriske flykningene med opposisjonen. SV leder Audun Lysbakken kunngjorde litt tidligere at SV trekker seg fra forhandlingene. Foto: Junge, Heiko, NTB scanpix