De biologiske sporene – mer og mindre sikre – er påvist på våpen, ammunisjonstasker, hansker og hetter. Gjenstandene er funnet dels i en Range Rover ranerne brukte som fluktbil, og deretter satte i brann. Mange DNA-spor er også funnet på våpen og annet ransutstyr som var gjemt i en bod på gården Eik Nedre i Drammen, og i en sekk som hadde ligget i tiltalte William Pettersens kjeller i Svelvik.

Opplysningene om DNA-funnene ble lagt fram av politibetjentene Egil Singelstad og Trond Sandsbråten fra Nye Kripos. De gjorde også rede for kulehull, tomhylser og andre spor etter skuddvekslingen mellom ranerne og politiet.

DNA på avtrekker

De fleste tiltalte har tidligere i sine forklaringer for retten, gitt forskjellige versjoner av hvordan deres DNA kan være havnet der det er funnet. Felles for disse forklaringene er at de tiltalte – med unntak av David Toska og Johnny Thendrup – benekter å ha vært med på ranet.

Spor av Ridvan Halimis DNA er påvist på avtrekkeren på et AG3-gevær, og på en magasintaske til AG3, som ble funnet i Drammen. På begge disse gjenstandene er det tale om det som kalles delprofil. En såkalt identisk DNA-profil fra Halimi er funnet i fôret på en hanske som lå i den utbrente Range Roveren.

Huseierens DNA

Delprofiler av Dan Pettersens DNA er funnet på tre forskjellige våpen, et AG3-gevær og en MP5 maskinpistol som ble funnet i Drammen, og på en pistol i den sekken som hadde ligget i William Pettersens kjeller, og som hans samboer leverte til politiet. I tillegg til dette er det på en hanske i Range Roveren funnet DNA «som kan inneholde DNA av samme type som Dan Pettersen».

Dan Pettersen eide huset der flere ranere gjemte seg, og der ransutbyttet og ransutstyr ble oppbevart en tid etter ranet.

Usikre DNA-spor

Retten fikk tirsdag også høre om mer eller mindre sikre DNA-spor fra Lars-Erik Andersen, Erling Havnå, Mektel Betew, Johnny Thendrup, Kjell Alrich Schumann og William Pettersen.

William Pettersens DNA er bare funnet i sekken som hans samboer leverte til politiet, og som viste seg å inneholde flere håndvåpen. Han er ikke tiltalt for selve ranet.

Flere DNA-funn synes å være usikre. Trond Sandsbråten brukte følgende formulering om en delvis DNA-profil på en hette som lå i Range Roveren: «Det kan ikke utelukkes at det stammer fra Lars-Erik Andersen».

Dødelig skudd

Politibetjent Egil Singelstad opplyste at politiets kommandobil – der Arne Sigve Klungland satt da han ble drept – ble truffet av åtte eller ni skudd fra et AG3-gevær. Retten fikk også se bilder der Klungland lå død inne i kommandobilen.

Målinger har vist at skuddene mot Klunglands bil trolig ble avfyrt fra mer enn 100 meters hold. Politiet har målt en avstand på 114 meter fra et sted med en samling løspatroner til det stedet der bilen sto da Klungland ble funnet død.

Foreløpig er det ikke kommet fram opplysninger i retten om hvem av ranerne som skjøt mot politibilen og drepte Klungland.