Sist uke ble aksjonistene båret ut av Stortinget onsdag kveld etter å ha joiket i vandrehallen fra klokka ti. Torsdag hindret de ansatte i Statkraft å komme inn i hovedkontoret på Lysaker ved Oslo. Fredag blokkerte de inngangene til elleve departement før de ble fjernet av politiet og fortsatte aksjonen utenfor Slottet.

Da sa demonstrantene at kongen var deres håp.

– Dette er virkelig desperasjon. Vi har vist at vi kan stenge staten, men det hjelper ikke. Vi ser på dette som vår aller siste mulighet, og kong Harald som den siste personen vi kan henvende oss til for å be om hjelp, sa aksjonsleder Ella Marie Hætta Isaksen da de avsluttet aksjonene fredag ettermiddag.

Mandag klokka 12.15 fikk de audiens på slottet og møtte både kong Harald og kronprins Haakon.

Fosenaktvistene sa før audiensen at de håper kong Harald vil lytte til deres stemme. Foto: Gorm Kallestad / NTB

– Følte vi ble forstått

– Det var et veldig sterkt møte, sier Ella Marie Hætta Isaksen etter audiensen på slottet.

– Vi følte absolutt at vi ble forstått, og det betyr utrolig mye å møte noen som gir oss medfølelse. Det er i stort kontrast til ministrene vi har møtt, sier Isaksen.

De sju unge samene hadde med seg et brev til kong Harald der de minner om kraften i talen hans fra 1997 da han på vegne av det norske folk ba samene om unnskyldning.

Ella Marie Hætta Isaksen Foto: Kim Nygård

Håper han lytter

Fosen-aksjonistene har påpekt at kong Harald i 1997 på vegne av landet beklaget den urett den norske stat tidligere har påført det samiske folk gjennom en hard fornorskningspolitikk. Vel vitende om at kongen ikke har reell politisk makt, vil de imidlertid ikke kreve at han løser Fosen-saken.

– Vi har ingen andre steder å gå. Vi håper Hans Majestet vil lytte til oss og minne den ansvarlige staten om sitt ansvar, sa leder Elle Nystad i NSR-Nuorat i forkant av audiensen.

– På en måte kan man si at det er samisk tradisjon å gå rett til kongen. Vi ser oss nødt til å vende tilbake til gamle tradisjoner og gå til kongen, sa Ella Marie Hætta Isaksen.

Samer fra Fosenaksjonen foran slottet fredag: Gina Gylver, Elle Nystad, Elle Rávdná Näkkäläjärvi ogElla Marie Hætta Isaksen Foto: Kim Nygård / Kim Nygård

Avsluttet blokkeringer

Planen var for øvrig at den lille lavvoen foran Slottet skulle bli stående fram til møtet med kongen.

Fosen-aksjonistene har avsluttet blokkeringer av departementer og uttalte i forrige uke at de var ferdige med sivil ulydighet for denne gangen.

Den 11. oktober rigget de seg til i protest mot at regjeringen har brukt 730 dager uten å komme til en løsning i saken om vindindustrianleggene på Fosen. De ba også om audiens hos Kongen, noe de fikk.