– Det er en alvorlig rapport. Det er slik at presidentskapet slutter seg til den kritikken som kommer av at det har vært dårlig forvaltning av ordningene på Stortinget, sier Gharahkhani til NTB

Stortingspresidenten viser til at Stortinget allerede har gjennomført og iverksatt en rekke tiltak som er i tråd med anbefalingene i rapporten. Det er vedtatt flere regelendringer, blant annet når det gjelder retningslinjer for tildeling av pendlerboliger, og det er innført flere kontrolltiltak.

Rapporten berører en rekke personer.

– Presidentskapet har bedt administrasjonen om at det umiddelbart settes i verk en gjennomgang av enkeltsakene, slik at de blir avsluttet så raskt det lar seg gjøre.

Oppriktig ønske om å rydde opp

Listen over stortingsrepresentantenes i Riksrevisjonens liste over funn om representantenes ordninger, er lang. Stortingspresidenten sier han kan forstå at folk i gata blir skuffet.

– Og det er nettopp derfor vi presidentskapet har tatt dette initiativet. Det viser oppriktig det ønsket om å rydde opp og ha kontroll på ordningene, sier Gharahkhani til NTB.

– Fokuset på Stortinget skal selvfølgelig være noe helt annet, det skal være å løse hverdagsutfordringene til folk, ikke rot og kaos i egne ordninger, legger han til.

Riksrevisjonen har undersøkt 163 politikere som har fått fratredelsesytelse, etterlønn eller begge deler. 61 av dem har ikke informert om alle relevante inntekter eller andre forhold som har innvirkning på hvor mye penger de skulle få. 31 prosent av representantene har fått for mye i fratredelsesytelse, etterlønn, eller begge deler.

Riksrevisjonen har undersøkt stortingsrepresentantenes bruk av pendlerboliger, fratredelsesytelse, etterlønn og reiseutgifter.

Ikke på listen

På spørsmål om at representantene har gjort dette med viten og vilje, eller om det har vært et for komplisert system svarer Gharahkhani at Riksrevisjonen sier at dette er det en kombinasjon av flere ting.

– Det er en kombinasjon av både regelverk og retningslinjer som har det har vært uklarhet i, at det har vært dårlig forvaltning av ordningen – altså feilinformasjon og dårlig veiledning til den enkelte – og opplysningsplikten som den enkelte har ansvaret for selv.

Han sier de nå vil ha en gjennomgang av samtlige saker, for å få på bordet hvordan situasjonen er i den enkelte sak.

For ordens skyld kan det nevnes at stortingspresidentens navn ikke er på Riksrevisjonens liste.