– Det er forståelig at de reagerer. Dersom EUs våpendirektiv blir vedtatt i sin nåværende form, vil det ramme det lovlydige jeger- og skyttermiljøet i Norge hardt, sier justispolitisk talskvinne Jenny Klinge i Senterpartiet til NTB.

Hun understreker at det er fornuftig med tiltak som forebygger terror og voldskriminalitet, men mener EU-direktivet går altfor langt.

– Vi har allerede en streng våpenlov. De aller fleste våpeneiere har fått løyve av politiet og driver med jakt eller konkurranseskyting. Dette er aktiviteter som har lange og gode tradisjoner i Norge, sier Klinge.

EU-veto

Dersom våpenlovgivningen skal endres, må dette avgjøres av norske politikere som kjenner til norske forhold, framholder Sp-representanten.

- Hvis forslagene til endringer i våpendirektivet vedtas i tråd med EU-kommisjonens forslag, mener jeg bestemt at Norge må legge ned veto. Vi kan ikke godta endringer som i praksis vil innebære et forbud mot nesten alle typer halvautomatiske våpen, sier Klinge, som mener et slikt forbud i praksis vil sette en stopper for pistolskyting organisert gjennom Idrettsforbundet.

Innstrammingene som omhandler jaktvåpen, har ingen beviselig effekt i forhold til bekjempelse av terror, ifølge Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF).

- Strengere regulering av vanlige jegere og skyttere samt forbud mot våpen som utelukkende brukes til jakt og konkurranseskyting, er et solid feilskjær, sier jaktskytekonsulent Vidar Nilsen i NJFF, som mener oppmerksomheten heller burde rettes mot ulovlig smugling av våpen.

Ny våpenlov

Også i Finland og Sverige har forslaget om å forby helautomatiske og visse halvautomatiske våpen vakt reaksjoner. Temaet vil bli berørt i forslaget til ny våpenlov som regjeringen legger fram i løpet av året, ifølge Justisdepartementet.

- Vi støtter EU-kommisjonens initiativ for å styrke arbeidet mot ulovlige skytevåpen og mener det er viktig å ha regler som effektivt forebygger ulovlig innehav og bruk av skytevåpen, skriver justisminister Anders Anundsen (Frp) i sitt svar på et skriftlig spørsmål fra Aps Svein Roald Hansen.

Han understreker at tiltakene må være forholdsmessige for jegere, skyttere og våpensamlere og sier Norge har kommet med «innledende, overordnede merknader» til endringsforslag i våpendirektivet.

- Flere av forslagene vil innebære store administrative kostnader for medlemsstatene. Det bør vurderes om disse forslagene er effektive når det gjelder å forebygge ulovlig våpenbruk, framholder Anundsen.