De åtte Stortingspartiene skal møtes mandag for å diskutere de lengre linjene i norsk innvandrings- og integreringspolitikk.

Men der Høyres parlamentariske leder Trond Helleland snakker varmt om et bredt samarbeid, sier Frp-nestleder Per Sandberg at det er helt unødvendig å få med seg alle stortingspartiene.

- Det er bare én grunn til at Sp og Ap snakker om et bredt forlik, og det er for å slippe å ta ansvar for dårlig samvittighet og elendig jobb gjennom åtte år. Når politikere ikke ønsker å ta ansvar, så er det store ulne konsensus-løsninger som gjelder, sier Sandberg.

Les også: Sjokkregning for barneflyktningene

Skal gi råd til resten av ledelsen i helgen

Frp-nestlederen vil i løpet av helgen diskutere strategien videre med resten av Frps partiledelse. Han kommer til å gi et klart råd:

- Frp har lite å hente på et bredt forlik. Det er ingen grunn til blande inn de rødgrønne i dette. Vi bør heller sette oss ned med våre faste samarbeidspartnere Venstre og KrF, sier Sandberg.

Han sier det uansett vil bli harde forhandlinger.

- Det er ingen tvil om at vi alle skal inn i tøffe forhandlinger nå. Det blir tøft for alle, også for oss.

Invitert til møte mandag

Allerede mandag skal de parlamentariske lederne i de åtte stortingspartiene etter planen møtes.

Invitasjonen ble sendt fra Høyres parlamentariske leder Trond Helleland fredag ettermiddag. Det bekrefter hans rådgiver Torbjørn Sølsnes overfor Aftenposten.

Tirsdag møtes de regjeringspartiene og støttepartiene til et første møte om den videre budsjettprosessen på borgerlig side.

Høyre-leder har tro på en bred enighet

Helleland sier til Adresseavisen at han har troen på at flere partier enn de fire borgerlige kan gå sammen om en ny innvandringspolitikk.

- Jeg tror det er en vilje til å finne løsninger. Det er en spesiell situasjon, sier Helleland.

- Er ønsket om et bredt forlik noe begge regjeringspartiene stiller seg bak?

- Ja, det gjelder oss begge, sier Helleland.

Han sier Høyre, Frp, Venstre og KrF må bli enige om budsjettet og de foreslåtte endringene for neste år, men at han også ser for seg at flere partier blir enige om noen felles grunnpilarer i innvandringspolitikken.

To forhandlinger

Det er to ulike forhandlinger som vil foregå de nærmeste dagene.

På den ene siden skal de fire borgerlige samarbeidspartiene forsøke å bli enige om asylbudsjettet. På den andre siden er regjeringen interessert i å få til et bredt forlik for hovedretningen på innvandring- og asylpolitikken.