De 12 frivillige brannmennen fra Aurland brannvesen handletsom profesjonelle. Det bar uaktuelt å gå inn med en gang, sier brannsjef Arvid Gilje.

- At alle kom ut av den tunnelen i live, er nesten ikke til å tro.

Det sier røykdykkerleder Reinhardt Sørensen i Aurland brannvesen. Da han først hørte om brannen i går formiddag, var han sikker på at menneskeliv ville gå tapt, sier han til bt.no.

Sørensen var blant de første som tok seg inn i Gudvangatunnelen i går, da en trailer tok fyr. I alt ni brannmenn var i den første gruppen som tok seg inn. Senere kom seks andre til.

- Jeg tenkte at dette var det verste som kunne skje. At vi måtte være forsiktige, så vi ikke mistet folk, sier Sørensen.

Flyttet biler for hånd

Først hadde de klar sikt, fordi brannventilasjonsanlegget i tunnelen blåste røyken mot Gudvangen-siden. Rundt to og en halv kilometer inne møtte de røyken. 300 meter lenger inne sto traileren i full fyr.

- Den var overtent. Vi så mange biler som sto på nedsiden, så vi sendte røykdykkere ned for å hente ut folk mens vi slukket, forteller Sørensen.

Forholdene var ikke enkle, han forteller at steiner falt ned fra taket mens de holdt på.

Størstedelen av jobben gjensto likevel etter at flammene var slukket.

-  Vi tok redningsbilen og begynte å rygge bakover. Fem biler hadde krasjet i hverandre, og vi måtte flytte dem med håndmakt for å komme forbi, forteller Sørensen.

Han sier det i alt var 16 biler i tunnelen. 13 står der fortsatt, i tillegg til det utbrente vogntoget.

Tre biler kjørte i skytteltrafikk og fikk folk ut. De siste brannmennene fant var en gruppe mennesker fra en buss. Følget på rundt 30 personer hadde begynt å gå mot Gudvangen-siden, og var midt i røyken da Sørensen og de andre brannmannskapene fant dem.

- Jeg tror de hadde gått 4,5 kilometer da vi møtte dem, men de hadde nesten like langt igjen til utgangen. Å gå så langt uten å se noe er håpløst. Røyken bygde seg fortere enn de kunne gå, så de var fanget der inne. Det spørs om de ville kommet seg ut selv, sier Sørensen.

To brannmenn ble igjen i røykhavet med oksygenflasker for å gi plass til de skadede. Brannmennene fikk så plass til 25 personer i redningsbilen, som vanligvis bare har plass til syv. Resten fikk plass i en annen bil, og så kjørte de ut.

-  Stemningen da de skjønte at de ble berget, og kom seg ut i live, var enorm. De var jo røykskadede og greier, men de jublet. De følte vel de fikk livet tilbake, sier Sørensen.

- Handlet som profesjonelle

Brannsjef Arvid Gilje i Aurland kommune kan ikke få rost mannskapet sitt nok.

Gilje er den eneste fast ansatte i brannvesenet i Aurland. De 12 andre som rykket ut fra Aurland var frivillige. I tillegg deltok to fra Lærdal. Men deltidsbrannvesenet handlet som profesjonelle, mener Gilje.

-  Vi slokket brannen lenge før brannvesenet fra Voss og Bergen kom til stedet. De mente vi hadde handlet som profesjonelle. Ingen kunne gjort en bedre innsats. Jeg er veldig stolt over alle sammen, sier han.

Ødelagt samband

Forholdene var alt annet enn enkle for brannmannskapene. Lyset var vekke der brannen var. Dessuten fungerte ikke nødsambandet.

-  Det var svært uheldig at det ikke var lys. Nødsambandet fungerte da vi kom lenger inn, så det er mulig at ledningen var smeltet. Jeg hadde kontakt med mine brannfolk på redningskanalen internt i brannvesenet, men vi måtte bruke mobil for å kontakte de som sto ute, sier Gilje.

Røykdykkerne brukte oksygenflasker som egentlig varer maks førti minutter, i over en og en halv time. Til selve slukningsarbeidet, brukte brannfolkene både skum og vann. Gilje sier heltene fra Aurland er godt drillet.

- Vi har ikke har en så alvorlig brann som dette noen gang, men vi har hatt utrolig mange trafikkrelaterte branner og tunnelbranner. Så vi er godt drillet. Hos oss er trykket på veiene, og det er vi klar over, sier han.

FRIVILLIGE: Sammen med to brannmenn fra Lærdal slokket de frivillige deltildsbrannfolkene brannen før mannskapene fra Bergen og Voss var kommet frem til Gudvangatunnelen. Foto: Arne Hofseth