Det vil si at hver person i gjennomsnitt sendte litt over 1,6 millioner kroner til svindlere i utlandet. I 2010 lå det samme beløpet på rundt 100 millioner kroner.

Og det er bare tilfellene Økokrim kjenner til. Trolig er det store mørketall, forteller rådgiver Anne Dybo i Økokrim. Hun vil ikke spekulere i hvor store mørketallene er.

- Men vi mener de er store, sier Dybo til Aftenposten.no

Blir følelsesmessig hektet

Dating-svindelen starter ved at en fremmed tar kontakt via sosiale medier eller på andre måter.

- Dating på nett har blitt vanlig. Godt voksne folk, som kanskje ikke er vant til denne verdenen, blir fort lurt. Det siste året har særlig blitt lurt ved denne type svindel, sier Dybo til Aftenposten.

Etter å ha bygget opp tillit ber svindlerne om penger.

- Det virker som at grunnen til at mange sender mye penger er at de blir følelsesmessig hektet. Svindlerne kommer med en historie om at de eller andre har blitt utsatt for en ulykke, eller sitter i en flyktningleir og trenger hjelp til å komme ut. Det er alltid noe tåredryppende, sier Dybo.

Hun forteller videre at historien som blir brukt mest akkurat nå handler om en amerikaner som er stasjonert i Afghanistan og trenger penger til å kjøpe seg fri fra kontrakten.

- Vi ser at truslene mot ofrene begynner å bli ganske harde, som for eksempel at hvis de ikke betaler vil den de tror er kjæresten ikke få behandling på sykehuset og dermed dø. Det er også trusler om at ofrene eller deres familie vil bli oppsøkt hjemme hvis de ikke betaler. Bedragerne ringer mye og sender SMS. De vet hvordan de skal presse sine ofre.

Menn har en tendens til å bli lurt med lovnader om fortjeneste, ifølge Dybo.

- Også menn blir lurt, men de blir gjerne forespeilet en handel eller forretning som de kan være med på, gjerne gullhandel i Afrika eller å fordele en stor arv etter faren til vedkommende. Menn sender som regel penger for de ser at de kan få en fortjeneste, mens kvinner sender penger til den stakkars kjæresten som sliter. Grådigheten tar overhånd når nordmenn blir forespeilet store fortjenester.

Andre svindler går på kjøp og salg av kjæledyr eller leiligheter.

Svindelen har økt

Ifølge Dybo har beløpene nordmenn betaler økt kraftig de siste femten årene.

- Disse beløpene øker. Jeg har jobbet med dette i femten år, og da jeg startet var 200.000 kroner et høyt beløp. Nå ligger det på millionen for mange. Vi har tilfeller der det er sendt 30 millioner kroner, og det er ikke uvanlig med 15 millioner kroner.

- Hvordan finansierer de dette?

- Noen tapper firmaer for penger, andre har tatt opp lån på huset eller hytten, eller lånt penger av venner og bekjente. Andre igjen tar ut maksimalt på kredittkort. Så du skjønner at det blir katastrofalt.

Mange av de som blir svindlet har et sterkt ønske om å finne en kjæreste, har professor i psykologi Frode Thuen tidligere sagt til Aftenposten.

- Det dreier seg om folk som har et sterkt ønske om å finne en kjæreste. Derfor ønsker de å tro at det er sant selv om kanskje magefølelsen forteller dem noe annet. Dette gjør at de vil stille mindre kritiske spørsmål og være mindre mottagelige for kritikk.

- Det krever en mental snuoperasjon å innse at det man trodde var en gryende forelskelse, trolig er et svindelforsøk. Det er det ikke alle som klarer. Noen klorer seg fast til oppfatningen om at denne personen er så snill og sympatisk.

Blir brukt som muldyr

I noen tilfeller har Økokrim sett at nordmenn har blitt brukt som medhjelpere i svindler av denne typen. Svindlerne ber sine ofre om å sende penger til en norsk bankkonto som tilhører et annet offer. Deretter går pengene videre via firmaer som Western Union til utlandet.

- Det virker som om det er lettere for mange å sende penger til en norsk bankkonto enn til utlandet. Svindlerne får derfor personer bosatt i Norge til å stille kontoen sin til disposisjon. Dette er ofte folk som selv er lurt av svindlerne, sier Dybo.

Når offeret med norsk bankkonto får inn pengene, sendes de videre med Western Union eller andre firmaer.

- Vi kaller dem muldyr. De kan risikere å bli anmeldt av de som har satt inn penger på kontoen deres og som oppfatter dem som en del av bedrageriligaen.

Økokrim er stadig vekk i media og advarer mot svindel på nett. Men selv om familie og venner, banker og Økokrim advarer mot svindelen, fortsetter mange å sende penger.

- Det er mange personlige tragedier som kommer ut av dette, forteller Dybo.

- Hva gjør man hvis man har blitt svindlet?

- Da må man bare akseptere at pengene er borte og rydde opp i økonomien sin.

Dybo råder folk til å være svært skeptisk dersom noen man har møtt på Internett ber om penger.