Nye tall for prisvekst i april

Statistisk sentralbyrå (SSB) legger fredag fram den oppdaterte konsumprisindeksen som viser hvor mye prisene har økt i april og det siste året. For en måned siden hadde prisene steget med 3,9 prosent det siste året, og prisveksten avtok for tredje måned på rad i mars. Siden årsskiftet har prisene økt betydelig mindre enn på samme tid i fjor.

Meklingsfrist og streikefare for vekterne

Meklingen om vekteroverenskomsten startet torsdag, og fristen for å bli enige er ved midnatt fredag kveld. Blir det ikke enighet, rammer en streik i første omgang Nasjonalmuseet, Naturhistorisk museum og Munchmuseet i Oslo.

Det er Parat (YS), Norsk Arbeidsmandsforbund (LO) og NHO Service og Handel som nå forsøker å komme fram til en enighet om årets lønnsoppgjør hos Riksmekleren. Vekterne krever høyere lønn og en løsning på praksisen med bruk av turnusvakter på kun tre timer.

Xi avslutter sitt Europa-besøk

Fredag avslutter Kinas president Xi Jinping sitt besøk i Ungarn og dermed også en flere dager lang rundtur i Europa, hans første besøk i Europa på fem år.

Xi ble invitert til Ungarn av president Tamas Sulyok og statsminister Viktor Orban. Første stopp på Europa-besøket var Frankrike, der han blant annet møtte president Emmanuel Macron. Han var også en snartur innom Serbia, der han og Serbias president Aleksandar Vucic underskrev en frihandelsavtale mellom de to landene.

FN diskuterer spørsmålet om palestinsk stat

FNs hovedforsamling møtes klokken 16 til en ekstraordinær sesjon om Palestina-spørsmålet. Ifølge den irske rikskringkasteren RTE har Irland og Spania ventet med å anerkjenne Palestina som en egen stat til etter fredagens avstemning i FNs hovedforsamling.

Avstemningen kan føre til at palestinerne anerkjennes som kvalifisert til å bli et fullverdig FN-medlem.

EUs utenrikssjef Josep Borrell opplyste i slutten av april at flere EU-land kommer til å anerkjenne Palestina som uavhengig stat innen slutten av mai. Utenriksminister Espen Barth Eide antydet da at en slik anerkjennelse også kan også komme fra Norge.

Norge møter Sveits i ishockey-VM

Klokken 16.20 møter Norges ishockeykrigere Sveits i første kamp i elite-VM. Kampen går i Praha, og Norges øvrige motstandere i pulje A er Finland og vertsnasjonen Tsjekkia. De møtes til dyst senere samme dag.

I oppkjøringen til mesterskapet spilte landslagssjef Tobias Johanssons menn to kamper mot fjorårets bronsevinner Latvia i Riga. Det endte med en knallsterk 1–0 seier på fredagen og et forsmedelig 0-8-tap dagen etter.

Nordås løper 1500-meteren i Doha

Narve Gilje Nordås stiller på startstreken på 1500-meteren i Diamond League-stevnet i Doha. Stevnet i Qatar er det tredje på årets Diamond League-kalender. I de to første i Kina var ikke 1500-meter på programmet.

VM-bronsevinneren fra sist sommer vant i slutten av april 1500-meteren i spanske Huelva på tiden 3.34,11. Tiden var under EM-kravet, men ikke innenfor OL-kravet på 3.33,50. Nordås betegner sa etter løpet i Spania at han håper det er innen rekkevidde i løpet av en måned.