Slik Fosen-saken står nå, frykter SVs Lars Haltbrekken at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kommer til å måtte bryte løftet han ga Fosen-aktivistene som okkuperte regjeringsbygninger i vinter.

Da hadde det gått 500 dager siden Høyesterett fastslo at plasseringen av vindturbinene på Fosenhalvøya bryter med samenes rettigheter til å utøve sin kultur gjennom reindrift.

– Det skjer ikke, Ella. Det skjer ikke, siterte Haltbrekken Støre under spørretimen i Stortinget onsdag. Uttalelsen falt da statsministeren henvendte seg til demonstranten Ella Marie Hætta Isaksen, ifølge Haltbrekken.

De samiske aksjonistene møtte statsministeren til samtale i Trefoldighetskirken i Oslo om Fosen-konflikten da Isaksen ytret sin bekymring for den tidsbruken regjeringen legger opp til og uttalte at «vi tåler ikke 500 nye dager» før saken får sin løsning.

– Vi frykter at det går minst 500 nye dager før bruddet på menneskerettighetene oppheves. Statsministerens løfte til aksjonistene om at det ikke skulle gå 500 nye dager med brudd på menneskerettighetene, var lite verdt, sier Haltbrekken til NTB nå.

Vil det gå 1000 dager?

Han stilte en rekke kritiske spørsmål til olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) om den videre Fosen-prosessen siden den gangen og påpekte flere ganger at det allerede snart har gått 600 dager siden Høyesterett avsa sin dom. Og med det tempoet den nye utredningen skal gjøres i, kan vi være faretruende nær en samlet tidsbruk på 1000 dager før en løsning er vedtatt.

– Olje- og energidepartementet har lagt opp til et løp hvor nye utredninger først skal være klare godt inn i 2024. Er statsråden like skråsikker som statsministeren på at menneskerettighetsbruddet vil være opphevet før det har gått 1000 dager? ville Haltbrekken vite.

Parallelt med at det legges opp til en ny og tidkrevende utredning av hvordan man skal kunne drive vindkraftproduksjon på Fosen uten å bryte menneskerettigheten, er det satt i gang forhandlinger mellom reindriftsmiljøene på halvøya og kraftutbyggerne. Riksmekler Mats Ruland er koblet inn i meklingen.

Statsråden kalte meklingsprosessen for lovende og framholdt at «jeg opplever at reindriften selv har stor tro på meklingen».

– Vi har hatt en nær og god dialog med reindriften, fordi det er reindriften som faktisk er berørt. Vi har etablert en meklingsrunde med muligheter for å få til en avtale mellom reindriften og utbyggerne. Det er den raskeste måten å finne en god løsning på. Jeg håper det at kan bringe en løsning på bordet, svarte Aasland.

Vil bruke ett år

– Men vi må også må vi ha et spor for å få omgjort de vedtakene som dommen krever. Det er nødvendig å bruke tiden fram til våren 2024 for å få gjennomført en trygg og god utredning, svarte Aasland.

Overfor NTB medgir Aasland at regjeringen ikke klarte å bli enige med reindriften og Sametinget om hvordan utredningen skal gjennomføres, og hva som skal utredes. Det førte til at Sametinget trakk seg fra drøftingene med begrunnelse i uenigheter om formålet med utredningen.

Aasland sier nå at det er tatt inn «flere ting som reindriften og Sametinget har vært opptatt av» i utredningsprogrammet. Han håper å kunne legge fram innholdet og hvem som skal gjennomføre utredningen, innen få dager.

– Da har vi en vei videre for det formelle sporet som skal lede til et omgjøringsvedtak. Tidsbruken blir ofte nevnt som en innvending, men dette er altså veldig kort tid. Det sier også de utredningsmiljøene vi har vært i kontakt med, understreker statsråden overfor NTB.

Med frist for utredningen til april neste år, vil det til sammen ha gått rundt 900 dager fra Høyesterett avsa dom i oktober 2021.

– Vi gjør dette så raskt som det er forsvarlig å gjøre det. Vi må ha dette kunnskapsgrunnlaget på plass før vi kan fatte et omgjøringsvedtak, sier Aasland.