Denne gang for innbruddet som kan ha gjort det mulig for ham å rekruttere medhjelpere til NOKAS-ranet.

600 bankbokser skal ha blitt tømt for 20 millioner kroner da Toska ifølge tiltalen i september 2001 tok seg inn gjennom et vindu i Gjensidige NOR Sparebanks lokaler på Bryn i Oslo, boret hull fra bankens lokaler og ned i bankbokssafen der han brøt opp bankboksene.

Toska har selv fortalt at dette kuppet nærmest ga ham heltestatus i det kriminelle miljøet. Indirekte kan derfor Gjensidige NOR-innbruddet ha bidratt til å gjøre det mulig for Toska å rekruttere medhjelpere og leverandører av utstyr til NOKAS-ranet

Hadde trolig hjelpere

Påtalemyndigheten mener det er sannsynlig at flere enn Toska gjennomførte bankboksbrekket i Gjensidige NOR på Bryn i Oslo, men etterforskningen har hittil ikke gitt flere tiltalte i saken, med ett unntak:

I september 2004, mens Toska fortsatt var ettersøkt og på frifot, ble en 34 år gammel mann stilt for retten, tiltalt for å ha skaffet til veie det avanserte diamantboret til 50.000 kroner som ble brukt under bankranet.

34-åringen ble dømt for medvirkning til innbruddet, men anket. Han mener det var galt av retten å dømme ham til medvirkning i straffelovens forstand. Ankesaken kommer opp for lagmannsretten 15. februar.

Hevet statusen

Toska har vært siktet for bankboksbrekket i Gjensidige NOR på Bryn siden 2001. Etter at han ble pågrepet i Spania og stilt for retten for NOKAS-ranet, har han selv fortalt at Gjensidige NOR-innbruddet hevet statusen hans kraftig i det kriminelle miljøet.

– Det var mange som ønsket å bli godt kjent med meg etter det, fortalte han til Stavanger tingrett under NOKAS-saken.

Han la til at også innbruddsforsøket i Norsk Medisinaldepot i 2000 jekket opp statusen hans vesentlig blant kriminelle.

Narkobrekk

I rettssaken som starter i Oslo tingrett mandag, står Toska også tiltalt for innbruddsforsøket i Norsk Medisinaldepot, der han skal ha forsøkt å stjele minst 840.000 narkotiske tabletter. En 27 år gammel mann står tiltalt sammen med Toska for dette kuppforsøket. Ifølge tiltalen banet de to seg vei til depotet ved å sage seg gjennom taket med en betongsag. Forsøket lyktes ikke. Det ble oppdaget av politiet.

En 25-åring som ble tatt på fersken på taket av Norsk Medisinaldepot, er allerede domfelt. En 29-åring som var tiltalt for vakthold under kuppforsøket, er frifunnet.

Erkjenner, men...

Både i Gjensidige NOR-saken og i saken om kuppforsøket mot Norsk Medisinaldepot kan politiprovokasjon bli et tema. Toska erkjenner bankinnbruddet og kuppforsøket, men nekter straffskyld fordi han mener han ble utsatt for ulovlig politiprovokasjon. En Securitas-vakt som skal ha forsynt Toska med detaljopplysninger om begge byggene, kan ifølge Toska ha samarbeidet med politiet.

Oslo tingrett har satt av ti dager til rettssaken. Toska forsvares av advokat Øystein Storrvik og advokatfullmektig Linda Margrethe Aasen. Advokat Arve Ringsbye forsvarer 27-åringen. Aktor i saken er Petter Mandt.

David Toska må igjen møte i retten, tiltalt for innbrudd i Gjensidige NOR Sparebanks lokaler på Bryn i Oslo. Foto: SCANPIX