I rapporten har organisasjonen sett på om Norges Bank Investment Management (NBIM) i løpet av 2023 stemte for klimaforslag på generalforsamlingene til oljeselskaper og banker som låner ut penger til dem.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters tar rapporten blant annet for seg stemmegivningen til Statens pensjonsfond utland – oftest omtalt som oljefondet – ved 16 klimaresolusjoner i store oljeselskaper.

– Stort klimaproblem

Fondet støttet sju av forslagene, ifølge gjennomgangen, mens organisasjonen mener fondet støttet «klimaskadelige» strategier i de siste ni tilfellene.

Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, sier at oljefondet har et stort klimaproblem.

– De fortsetter å være investert i store oljeselskaper som aktivt motarbeider klimaregulering. I tillegg lar de være å stemme ja til forslag som kunne tatt selskapene i en grønnere retning. Stikk i strid med egne mål og egen klimastrategi, sier Riise i en pressemelding.

– Må skjerpe seg

I meldingen skriver organisasjonen at målet for NBIMs ansvarlige forvaltning er ifølge deres egen klimahandlingsplan «å arbeide for at selskapene i investeringsporteføljen innretter virksomheten slik at den er forenlig med globale netto nullutslipp i tråd med Parisavtalen».

– Oljefondet må rett og slett skjerpe seg hvis de skal levere på sitt eget mål om å være ledende på klima, sier Bakken Riise.

– Jeg utfordrer dem til å gripe muligheten de har til å påvirke selskapers klimaforpliktelser i mer klimavennlig retning gjennom sin stemmegivning.

– Vi vurderer alle forslag om bærekraftstemaer

Kommunikasjonssjef Line Aaltvedt i Norges Bank Investment Management skriver i en epost til NTB at de har mål om at selskapene oljefondet er investert i, oppnår netto nullutslipp innen 2050.

– I fjor publiserte vi skjerpede forventninger på klima, hvor vi understreket behovet for at selskaper går fra målsettinger til konkrete overgangsplaner. Disse forventningene danner utgangspunktet for vår selskapsdialog, der vi diskuterer selskapenes klimamål, overgangsplaner og utslippsreduksjon, skriver Aaltvedt.

Hun skriver videre at å stemme på generalforsamlinger er en viktig måte for dem å fremme deres synspunkter.

– Vi vurderer alle forslag om bærekraftstemaer i henhold til et robust rammeverk, noe som sikrer at vi gjør veloverveide og sammenfallende vurderinger av forslagene på tvers av selskapene i porteføljen. Når vi vurderer forslag, ser vi på tre elementer: vesentlighet, detaljstyring og relevante selskaps- eller markedsspesifikke forhold.

Hun skriver at dette betyr at oljefondet kanskje ikke vil støtte et forslag relatert til et tema som klimaendringer hvis det for eksempel søker å detaljstyre et selskaps strategi, eller hvis selskapet allerede møter oljefondets forventninger.