– Det er en mye mer aggressiv debatt nå, rundt pride for eksempel, enn det var for 20 år siden, da jeg kom ut av skapet. Og det bekymrer meg sterkt, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap).

– Det betyr at mange skeive lever i økt redsel, ikke bare for hverdagsdiskriminering, men også for vold og hatkriminalitet, sier statsråden videre.

Hun møtte NTB i forbindelse med at regjeringen fredag inviterte til dialogmøte med LHBT+-organisasjoner, som ble offer for Oslo-skytingen i helgen.

Under møtet fikk regjeringen blant annet høre sterke personlige historier fra natten skytingen fant sted.

– Det er mange som har vært nært på og direkte rammet. Det er mange som har grått, det er mange som har vært sinte, sier likestillingsministeren.

– Trenger å være trygge

Elisabeth Meling fra Skeivt Kristent Nettverk er én av dem som regjeringen fikk møte.

– Det har vært en god samling der regjeringen har lyttet til våre tanker og opplevelser. Det er verdifullt å fortelle om hvordan vi opplever det som har skjedd og hvordan hverdagen vår er, sier Meling.

Leder i foreningen Fri, Inge Alexander Gjestvang, sier at organisasjonene har viktige stemmer som både myndighetene og storsamfunnet trenger å lytte til.

– Vi har snakket om en utrygghet som har vært i manges liv lenge før terrorangrepet skjedde. Vi trenger å være trygge, og vi trenger tilgang på helt basale menneskerettigheter på linje med majoritetsbefolkningen, sier han.

Regjeringen har ansvar

Trettebergstuen sier at politikken er en viktig arena for å hanskes med disse utfordringene, blant annet gjennom fordeling av midler til organisasjoner som arbeider for skeives rettigheter.

– Vi som regjering har et ansvar for å føre en politikk som er med på å understøtte det at alle skal få lov til å leve trygt og fritt i Norge, sier hun.

Hun vektlegger riktignok at alle har ansvar for å stå opp mot urett – enten det skjer på arbeidsplassen, på gata eller i skolegården.

– Eller det kan være i kommentarfeltene på nett. Vi kan alle sammen bidra til å slå ring om hverandre, sier Trettebergstuen.