– Regjeringen er opptatt av å innrette forvaltningen slik at lisensfellingskvoter tas ut i samsvar med vedtak og at lisensfelling av jerv effektiviseres, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide i en pressemelding.

Klima- og miljødepartementet har endret rovviltforskriften med umiddelbar ikrafttredelse i tråd med løfter i Hurdalsplattformen om å stramme inn rovdyrpolitikken i Norge.

– En tidligere oppstart av lisensfelling kan tilrettelegge for en raskere utvikling i den retning også for jerv, sier Barth Eide.

Saken var på høring i sommer, hvor flertallet gikk inn for en framskyndet oppstart av lisensfellingsperioden for jerv i hele landet.

Et mindretall av høringssvarene var imidlertid imot endringen, og pekte på dyreetiske utfordringer. Det kan være fare for at jervevalpene ikke overlever dersom jervemoren blir skutt før valpene er selvstendige.

WWF Verdens naturfond er blant dem som reagerer sterkt på regjeringens forskriftsendring.

– Dette er nok et skuffende og naturfiendtlig grep av regjeringen. Når jakten starter så tidlig kommer ikke jerveungene til å være store nok til å klare seg selv, sier generalsekretær Karoline Andaur i WWF.

Hun mener det uthuler prinsippet om at alt vilt skal være fredet i yngletiden.

– Jerven er en norsk ansvarsart, så vi har i Norge et særlig ansvar for å ta vare på den, understreker hun og legger til:

– Jerven er på rødlista og merket som sterkt truet, noe som betyr at den har svært høy risiko for å dø ut. Til tross for dette virker myndighetene og politikerne våre mer opptatt av å ta livet av jerven enn å ta skikkelig vare på den