– Jeg drikker kanskje en eller to kopper daglig, sier Kaja Walsh (26).

Dét gjelder imidlertid de dagene studenten ikke jobber med å lage kaffe til kundene på kaffebaren i Oslo tinghus.

– Da blir det mye mer, forteller hun.

Bekrefter andre funn

Akkurat det trenger hun etter alt å dømme ikke bekymre seg for. En vitenskapelig studie publisert denne uken i anerkjente JAMA Internal Medicine, bekrefter enkelte tidligere undersøkelser og antagelser: Kaffedrikkere lever lenger enn dem som styrer unna den dampende koffeindrikken.

Åtte kopper dagen

Nesten en halv million briter ble fulgt over et tiår. Ca. 110 000 av dem drakk ikke kaffe. Hele 214 000 satset på pulverkaffe, 87 000 drakk varianter av trakte- eller kokekaffe, mens 74 000 foretrakk koffeinfri. Ca. 10 000 av de spurte drakk åtte kopper eller mer daglig.

I løpet av ti år døde 14 225 av personene i undersøkelsen. Etter å ha korrigert for andre variabler kom forskerne frem til at risikoen for å dø i løpet av disse ti årene var 10–15 prosent høyere for dem som holdt seg unna kaffe. Hverken type kaffe eller mengde ser ut til å ha betydning for konklusjonen om at kaffedrikkere lever lenger. Dette gjaldt også gruppen som drakk åtte kopper daglig eller mer.

I Norge uttalte helsemyndighetene i fjor at presskannekaffe, kokekaffe, espresso og kaffe fra kapselmaskiner inneholder fettstoffer som gir økt kolesterol. Filterkaffe og frysetørret står derimot på ja-listen. De britiske tallene skjelner ikke mellom disse typene.

Beroligede kaffenytere

I konklusjonen på den nye undersøkelsen heter det: «Resultatene gir ytterligere bevis på at kaffedrikking kan være en del av et sunt kosthold, og de kan berolige dem som drikker kaffe og nyter det.»

Tidligere undersøkelser har antydet at stoffer i kaffen kan bidra til å dempe betennelser og forbedre kroppens insulinopptak. Erikka Loftfield, hovedforfatter av studien og forsker ved USAs nasjonale kreftinstitutt, sier til AP at de fremdeles jobber med forklaringer på hvorfor kaffe tilsynelatende forlenger livet. Hun påpeker at kaffe inneholder mer enn 1000 kjemiske forbindelser.

foto
Kaja Walsh serverer Linn Kvalvik kaffe på Stockfleths i Oslo. I hovedsak holder de begge seg til et par kopper kaffe daglig. Foto: Dan P. Neegaard

– Ikke direkte usunt

Linn Kvalvik (31) får servert en kopp kaffe av barista Kaja Walsh og forteller at hun drikker to-tre kopper daglig – gjerne med melk.

– Om det sunt? Jeg heller vel til at svart kaffe ikke er direkte usunt, sier Kvalvik. Walsh er også usikker.

– Den ene dagen er det sunt. Den neste er det usunt. Jeg holder meg til de undersøkelsene som sier det sunt, smiler Walsh.

Byttet til te

De australske turistene Mark og Kate Darby (60) på Norges-tur lar seg ikke friste av opplysningen om at kaffe forlenger livet.

– Vi har byttet til te. Vi ble begge litt dårlige og fikk halsbrann av kaffe, forteller hun, men de ser slett ikke bort fra at kaffe kan være helsebringende for de fleste.

De er lite imponert av te-tilbudet både hjemme i Australia og her i Norge.

– Dette er første stedet på reisen i Norge og Sverige at vi har fått ordentlig te i kanne, sier hun.