– Arbeiderpartiet vil ha klare regler mot ugyldig fravær i skolen og at skolene skal ha effektive og gode reaksjoner når reglene brytes. Regjeringens forslag om nye fraværsregler bidrar ikke til det, skriver Ap-nestleder Trond Giske på sin Facebook-side.

Partiet tok stilling til saken under gruppemøtet onsdag. Fra før er det klart at verken KrF, Venstre, SV eller Senterpartiet støtter den nye grensen på maks 10 prosent fravær i hvert enkelt fag på videregående skole.

- Samarbeide med sektoren

Regjeringspartiene var dermed avhengig av støtte fra Ap for å få flertall for sitt forslag, men slik gikk det altså ikke.

– Regjeringen må lage en ny forskrift i dialog med sektoren, konkluderer Giske, som er leder i Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomité.

Utdanningskomiteen på Stortinget skal avgi sin innstilling i saken neste tirsdag.

- Seier

- En stor seier for elevene. Dette viser at vi er sterke når vi står sammen, sier Maria Glørstad, leder for Elevorganisasjonen i Sør-Trøndelag.

Glørstad er enig i at fraværet er altfor høyt, men mener det kan reduseres med andre midler.

- Det finnes mange andre måter. Helsesøster på skolen vil hjelpe. Hvis vi får en skolehverdag bedre tilpasset den enkelte, vil elever trives bedre og  få mer motivasjon til å gå på skolen. Mulighet for toårig videregående skole er et forslag fra oss. De sterkeste elevene må få bedre muligheter til å ta fag ved høyskole- og universitet, samtidig som de går på videregående. Det bør også være bedre rådgivning slik at elever går på riktig fag, sier Glørstad.