– Dette er en kraftfull og voksende næring, men enkelt, det tror jeg ikke jobben som fiskeriminister blir, fastslo Frp-nestleder Per Sandberg da han overtok nøkkelen til sitt nye kontor onsdag.

En smilende, humrende og tydelig stolt Sandberg fikk høre Elisabeth Aspaker (H) si mye pent om både fiskerinæringen hun selv har hatt ansvaret for, og hennes høye forhåpninger til ham som hennes etterfølger.

– Denne næringen er så viktig og kraftfull og voksende, men at det er enkelt, det tror heller ikke jeg. Men skal jeg først hoppe etter noen, så er jeg heldigstilt. Jeg er gammel skihopper og har hoppet ned mange skibakker som ung. Jeg skal gjøre mitt beste nå for å følge opp det gode arbeidet du har gjort, sa Sandberg til Aspaker.

Åpent for kraftgloser

Arbeidsom og arbeidsvillig er merkelappene statsministeren setter på sin nye fiskeriminister.

– Han kjemper for gjennomslag for sin politikk, men er absolutt i stand til å finne gode kompromisser, sa Solberg da hun presenterte sine nye statsråder under en pressekonferanse i regjeringens representasjonsbolig onsdag.

Statsministeren understreket at Sandberg får en helt annen rolle i regjering enn han har hatt som fremskutt og frittalende stortingspolitiker. Nå handler det om å skape samarbeid og kompromisser på Stortinget, poengterte hun.

– Den forståelsen er jeg helt sikker på at Per har, sa statsministeren.

KrF-leder Knut Arild Hareide uttalte tirsdag at Sandberg nå må legge visse bånd på seg selv, men onsdag mente også Høyres parlamentariske leder Trond Helleland at det går greit med Sandberg som fiskeriminister.

– Han får anledning å bruke noen kraftgloser i møte med fiskere landet rundt, så dette tror jeg kommer til å gå bra, sier Helleland.

Trengte ny giv

Fire nye statsråder ble presentert onsdag. Dessuten får tre sittende nye oppgaver.

I tillegg til Sandberg, rykker Linda Hofstad Helleland (H) inn som kulturminister, Anniken Hauglie (H) blir arbeids- og sosialminister og Jon Georg Dale (Frp) ny landbruksminister.

– Vi har jobbet med endringer i regjeringen en stund. Vi vet at fornyelse er viktig. Og vi ønsker å styrke oss på noen områder. Enhver regjering trenger nye øyne og en ny giv etter en stund, sa Solberg på pressekonferansen onsdag.

Hun understreket at endringen ikke er fremprovosert av ønske om å gjøre ting annerledes.

Sterk duo

Et av de store grepene er opprettelsen av en ny statsrådsstilling med ansvar for innvandring og integrering ved Justisdepartementet. Den jobben går til tidligere landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) – som Solberg omtaler som et sterkt kort.

– Etter to år i regjering med Listhaug vet vi at hun vil sette sitt preg på dette, sa statsministeren.

Hun la til at oppgavene på dette feltet nå er blitt så store at det blir for mye for en statsråd å håndtere. Anders Anundsen (Frp) skal fortsette som justisminister og har blant annet store oppgaver som gjennomføring av politireformen foran seg.

– Det blir en sterk duo, ifølge Solberg.

Foto: Kristin Svorte