Bergen/Oslo: Politiet har beslaglagt 150 terabyte med datamateriale i form av bilder, filmer og chatter som er delt mellom medlemmene i nettverkene. Det er et av de største beslagene i norsk historie, opplyste politiet på en pressekonferanse søndag.

– Materialet viser overgrep mot barn i alle aldre også spedbarn, sa Hilde Reikrås, leder for politiets operasjon Dark Room.

Hun ga også eksempler på overgrepenes omfang.

– Materialet viser blant annet penetrering av småbarn, barn som blir bundet fast, barn som har sex med dyr, og barn som har sex med andre barn, sa Reikrås.

20 av de 51 personene som er involvert i sakene er pågrepet i Vest politidistrikt. 16 av disse er varetektsfengslet, og seks av dem sitter i varetekt per i dag. 31 personer er fra andre politidistrikter, og disse sakene er fortsatt under etterforskning. En er også under etterforskning i utlandet.

Politiet understreker at det ikke er snakk om ett nettverk, men flere.

Høyt utdannede

– Vi fikk en klar oppfatning av at likesinnede traff hverandre på det såkalte mørke nettet, der de kunne treffe hverandre og dyrke sin interesse for barn i fred, sa Reikrås.

– Det er flere høyt utdannende med høy IT-kompetanse. De benytter seg av kryptering og anonymisering for å skjule sine spor, sa påtaleleder Janne Ringset Heltne. Hun kunne også opplyse om at alle gjerningspersonene i Hordaland politidistrikt er menn.

– Når vi har pågrepet en gjerningsperson med kontakt til mange andre, så har det vært viktig for oss å få fengslet vedkommende på grunn av faren for bevisforspillelse, og for at han ikke skal få anledning til å varsle andre og slette bevis, sa Heltne.

Hun understreker at det er frykt for at databevis skulle bli slettet at politiet har valgt å vente med å gå ut i pressen.

– En gjerningsperson ble pågrepet fredag, og vi ville ikke gå ut i pressen før denne personen ble tatt, sa Heltne.

Planla overgrep

En av de siktede mennene hadde blant annet en gravid kjæreste, og planla med en annen å begå overgrep mot barnet når det var født, ifølge politiet.

Noen av de siktede har også strømmet overgrep direkte på nettet, og utført overgrep mot egne barn.

Siktelsene per i dag har strafferamme opp til fengsel i 15 år.

På listen over de siktede er det blant annet to tidligere eller nåværende folkevalgte politikere, en førskolelærer og en jurist.

Det er også en politimann som er siktet i forbindelse med en av sakene, men er ikke siktet for komplekset politiet etterforsker.

– Saken mot politimannen kommer ut av etterforskningen mot en av de siktede i «Operasjon Dark Room», sier politiadvokat Stian Eskeland i Sør-Vest politidistrikt til VG.

– Godt politiarbeid

– Saken er en alvorlig, kompleks og komplisert sak på det kriminalitetsområdet som er høyest prioritert både fra Politidirektoratet og justisdepartementet. Dette er godt politiarbeid, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård sier til NTB.

Han opplyser at han ved flere anledninger er blitt orientert om saken, og at dette viser hvordan opprulling av store sakskomplekser tar ressurser fra andre viktige saker.

– Denne saken forklarer likevel ikke det hele bildet på hvordan prioriteringene er kommet til uttrykk når der gjelder grove narkotikasaker i gamle Hordaland politidistrikt flere år tilbake, sier Humlegård.